Contents
Ik heb een nieuw boek, Luie ouders hebben gelijk van Tom Hodgkinson en begon er vol verwachting in te lezen, en te lezen en te lezen. Ondertussen al halfweg en ik wil verder lezen.In het begin was ik niet heel de tijd mee met hem. Ik vond en vind dat hij het nogal veel over alcohol drinken heeft, ik heb daar niet zoveel mee en ben daar niet zo voor. En ook dat hij het had over als kindjes niet doorslapen dat je als ouder eens de stap moet zetten om ze te laten uit logeren of zelfs een nachtje of meer moet weg gaan. Ze bij anderen laten slapen, of bij de papa (als mama zijnde).
Later werd het dan duidelijk dat hij het niet had over hulpeloze jonge kindjes, want hij spreekt ook voluit over hun samen slapen. Kindjes zoveel mogelijk vastnemen. Attachment Parenting dus. Daarin was ik dan weer wel helemaal mee. Dat is zo goed voor kindjes en ik ben altijd heel blij als ik lees dat anderen dat ook beseffen. Dat deed me voorbij gaande opmerkingen ook in een ander daglicht zien. En bekeek ik dingen ook even anders. En dat is goed. Nadenken over opvoeding, nadenken over het waarom van een bepaal gedrag van een kind.Verder heeft hij het ook veel over geld, maar dan vooral over dat je niet teveel moet werken en al helemaal niet ver van huis.
Over tijd, over tijd dat je anders kan benutten. En daarom heeft hij het ook over vakanties en daguitstapjes. Hij is daarvoor te lui, te gierig hij wil daar niet aan mee doen. Dan kan hij geen middagdutje doen. Ja, ook over dat heeft hij het veel. Over slapen, uitslapen terwijl de kindjes alleen opstaan. En middagdutjes, overdag dutjes. Aanlokkelijk want ik ben ook moe en mijn man is moe. Uitslapen met de kindjes die wakker zijn proberen we soms. Maar dat gaat nog niet zo goed. Eindigt vooral in veel frustratie dat ze vanalles uitgespookt hebben en wij alles moeten opruimen. Of boos zijn. Ze zijn vast nog wat te klein of ze moeten nog wennen.
Dan sta ik liever op zonder al die frustratie. Later zal dat vast beter lukken, blijven liggen terwijl de kindjes zelf opstaan en ontbijten. Of we moeten de microgolf lager zetten zodat ze zelf hun ochtend melkje kunnen opwarmen. Dat zou ook al schelen. Misschien eens proberen, zo moeilijk is het niet dingen op warmen in de microgolf.
Ook interessant: Natuurlijk Ouderschap – Attachment Parenting
In Luie ouders hebben gelijk gaat het ook over vakanties, ik ga graag op vakantie. Echt. Hij is er niet voor, hij kan niet genoeg slapen en het kost geld. En om dat te kunnen bekostigen moet je meer werken en dat wil hij niet. Ik moet wel zeggen dat wij, sinds we kindjes hebben, nooit enkel met ons eigen gezin op vakantie zijn gegaan. Altijd samen met anderen, met de schoonouders, met bomma en zelfs nog tante’s en meer. Gezellig, kosten delen en zorgen voor de kindjes worden automatisch ook wat gedeeld. En daguitstapjes, dat deden we wel al alleen. Maar meestal ook met anderen, leuk, gezellig en makkelijker. En waarom niet hé.
Los van het financiële en het lastige gaat het er volgens mij ook omdat het niet nodig hoeft te zijn. Het moet niet nodig zijn om op vakantie te gaan om een leuke tijd te beleven, dat kan in eigen tuin ook. Of in andermans tuin. Zijn tip om te kamperen in eigen tuin of in tuinen van vrienden wil ik zeker onthouden. Het lijkt me wel fijn.
Dat minder werken, daar ben ik ook wel voorstander van. Meer tijd voor elkaar het gehele jaar door dan elke dag overuren doen om 2 weken vakantie te hebben, de schade en alle andere dingen te moeten inhalen. Zorg er gewoon voor dat alles al in evenwicht is, niets in te halen maar genieten van het nu. Klinkt zalig. Echt. Is zeker iets om over na te denken, hoe of wat. Want zo simpel is dat allemaal niet. Er moeten rekeningen betaald worden. Ook daar valt nog verder over na te denken. Wat moeten we betalen, wat kunnen we daaraan doen. Is dat nodig. Kan het anders. Kan het met minder.
Ook is hij tegen speelgoed. Van dat plastiek, met batterijen. Dat kwam als een licht in de duisternis. Ik was mij al enkele weken echt aan het ergeren aan die dingen en het plan al in mijn hoofd om eens goed op te ruimen. En nu wil ik dat ook daadwerkelijk doen. Weg met die rommel, ik wil naar echt speelgoed gaan. Houten blokken, houten treinen en verder wat de natuur te bieden heeft. Rommelen in zand en aarde. Met takjes spelen, blaadjes verzamelen. Het echte werk. Ontdekken van de wereld.
Ik wil mij niet meer ergeren aan al die kleine plastiek prullen over de livingvloer en in alle onmenselijke hoekjes en vooral onder mijn voeten. Op naar het echte, een keukentje is wel leuk. Poppenbedjes en houten dingen, meestal zijn die ook niet al te klein en fijn en prullerig. En duurzaam, het moet tegen een stootje kunnen met 4 van onze kindjes. (Hopelijk toch, 4.). En het liefste van al zonder battterijen, we hebben er al enigste versleten. En zonder lawaai. Dat moeten ze maar zelf maken.
Ook daar heeft hij het over, over zingen en dansen. En hoe bevrijdend dat is en hoe normaal dat vroeger was en hoe bekrompen we daar nu in zijn. We moeten doen wat leuk is, hoe vals of hoe weinig we het kunnen. Onszelf zijn in muziek en in dans. En niet denken aan hoe we eruit zien, gewoon gaan met die banaan. En lachen en blij zijn. Kinderlijk. En lol maken samen.
Maar vooral is zijn punt, laat de kinderen. Bemoei je niet teveel. Leef niet op hun lip. Laat ze vrij, laat ze spelen, laat ze zichzelf zijn. Laat ze spelen hoe ze willen spelen. Leef je eigen leven en laat ze het hunne leven. Ze leven nu en ze moeten nu leven. Daar ben ik het volledig mee eens. En dan kan je genieten. Vanop een lekkere luie stoel, genieten van hun spel.
Dat kan ook vanachter de naaimachine terwijl de kindjes buiten spelen. Daar ben ik al goed in, dat doe ik al heel lang. Soms wat minder, zoals alles zijn mindere momenten heeft. Zo leren ze creatief te zijn, zelfreddend. Super leuk om te lezen wat je al doet, waar je al in gelooft dat het steek houd. Dat het dat is wat je al dacht dat goed is. Luie ouders hebben gelijk lezen laat je zeker hier nog verder over nadenken.
En samen brood bakken, samen tuinieren. Nuttige dingen. Dat doen we ook. Hoezo, luie ouders.En het verschil tussen de kindjes zichzelf laten zijn, kind laten zijn en verwaarlozen. Hoe dat niet samen gaat. Helaas niet altijd duidelijk naar anderen toe maar dat is met meer van “andere opvoed inzichten”.En over school, hij had het tot nu toe ook al veel over school. Weg met school. Leer de kinderen lezen en rekenen en laat ze gerust. Zalig. Daarom zijn we ook zo blij dat ze kunnen starten in De Levensboom. Ze laten de kinderen hun interesses volgen. Zo blij ermee. En o zo spannend, het is bijna zover. Even niet meer aan denken.
En hoe zalig kinderen zijn eens je kan genieten. Je niet druk maken om de kleine dingen. Over de vele fases die werkelijk fases zijn. Die voorbij gaan.
En ik ben pas halfweg in het boek en ik vergeet nu al zoveel en ik vertel er nu al zoveel over. Ik vind het een leuk boek, denk ik. Niet alles tot de letter nemen dat helpt ook.Ik heb hier verder nog vele opvoedboeken liggen, al langer waar ik nog moet in beginnen. Dat komt nog, ooit. Dit is een makkie. Zalig.
Ondertussen heb ik al een paar dagen het boekje uit. Ik leerde nog dat “ja” zeggen heel belangrijk is. Vooral in de eerste levensjaren van het kind. Dat het dan echt belangrijk is om tijd te hebben voor het kind dan om geld in overschot te hebben. Later tijd genoeg om te werken. Daar kunnen wij ons helemaal in vinden. Het is niet direct ons plan dat ik terug ga werken als ze allemaal op school zitten, dat zien we dan nog wel. Maar er zit toch waarheid in, natuurlijk. En daarmee wil ik niet zeggen dat iedereen ervoor moet kiezen om thuis te blijven voor de kindjes. Je hebt dat in andere vormen en formaten ook. Van geen of veel minder overuren doen tot halftijds tot 4/5de tot …
De eerste jaren zijn zo belangrijk voor je kind en daarin gebeurt er zoveel, zoveel veranderingen. Veel vastpakken, veel ja zeggen in de zin van “ja ik laat even mijn kookpotten staan om lekker ongestoord te knuffelen” “ja ik laat even facebook voor wat het is om verhaaltjes te lezen” ” ja ik laat even mijn moestuin met rust om lekker samen te niksen”. Durf ja te zeggen tegen je kind. Hoe meer je nu ja zegt (in dergelijke dingen, ik heb het niet over materiele dingen) hoe meer je kind ervan overtuigd is dat jij er altijd voor hem/haar bent, hoe minder ze die bevestiging later nog moeten gaan uittesten. En passief zijn, het initiatief laten komen van de kindjes. En natuurlijk het ja zeggen op hun vragen om te knuffelen. Laat ze spelen, laat ze doen, maar als ze zelf naar je komen, wees er voor hen.
En niet al te uitbundig vreugdelijke dingen uitroepen als ze iets “goed” deden. Precies of je verwacht het niet. Precies of je had nooit gedacht dat jouw kind dat zou kunnen.
Er staat nog zoveel meer in Luie ouders hebben gelijk, bepaalde dingen doen we zoiezo, andere dingen zijn heel interessant en ga ik zeker rekening mee houden, nog andere dingen spreken mij weer minder aan.
Een echte aanrader vinden wij het, dus lezen maar!
8 Comments
Stof om over na te denken. Ik ben het met je eens over bepaalde ideeën, ik kan me ook ergeren aan plastiek rommel met batterijen en veel te luid lawaai, want wat maken ze dat babyspeelgoed vaak luid! Arme kleine oortjes denk ik dan. Ik probeer ook te gaan voor duurzaam speelgoed en alles overzichtelijk te houden, niet te veel verschillende soorten rommeltjes door elkaar, maar een bak houten speelgoed, bak duplo’s, bak poppen en poppenspulletjes, bak keuken en winkelspulletjes. Vervelend vind ik dat mijn 3 jarige vooral plezier heeft in het rondhozen van kleine dingen, zoals een houten domino/memory spel dat ze steevast weigert om correct te spelen als ik haar de regels probeer uit te leggen… Dus laat ik haar maar begaan. Mijn 16maander vind die batterijdingen die muziek maken dan weer heerlijk. Dus dat afnemen daar heb ik ook niet veel zin in… Ook het stukje over werken en vakantie is boeiend om over na te denken. Mijn man werkt veel te veel en ikzelf heb ook een te veeleisende job, waardoor ons gezin het moeilijk heeft een evenwicht te vinden en alles rond te krijgen… We worstelen met de vraag of ik minder moet/ kan werken, of zelfs stoppen? kunnen we dan rondkomen? Moet hij dan nog meer werken? Misschien moeten we. Gewoon eenvoudiger gaan leven en meer van elkaar genieten ipv status en bezit… Ook zo moeilijk dat anderen je daarin vaak helemaal niet kunnen volgen, zelfs mijn eigen ouders niet… Ach ja… Nog wat denkwerk voor mij te doen. Geniet van je prachtige gezin, geheel op je eigen manier 🙂
Dit boek wil ik zeker ook eens lezen! Onze meid is nog maar pas 3 en halve maand, maar toch.
Bv over dat vastnemen van je kind. Wij hebben al opmerkingen gehad, laat ze maar wat meer in haar bedje liggen, laten huilen kan geen kwaad,… Gek word ik ervan.
En dan hebben wij een baby die amper huilt, dus doet ze dat wel dan is er ook iets. Honger, vuile pamper,..
Ja, die boek ga ik zeker lezen.
Oh maar je hebt wel meer boeken die echt op het Attachment Parenting gericht zijn. Het forum mamaditi.be kan ik ook zeker aanraden!
Dat boek staat al een tijdje op mijn verlanglijstje ;-). Blij te lezen dat het inderdaad de moeite waard is. De meeste van zijn standpunten ken ik al, veel ervan passen wij ook toe. Zo hebben wij zo goed als geen speelgoed met batterijen in huis en kopen buiten Duplo en poppen en zandbakspeelgoed zo goed als niks van plastic. Hout is duurder, maar ook duurzamer. Zelfs onze babywalker is van hout. Ik wil er wel niet té rigide in zijn, maar volg zowat wat mijn ouders ook deden.
Wat de vakanties betreft, wij zijn ook nog nooit met ons gezin alleen op vakantie geweest, wel samen met de grootouders naar Centerparks aan zee, maar dus geen verre vakantie. Vroeger reisde ik constant de wereld af, nu kan de wereld wel eventjes wachten. Wij kampeerden trouwens als kind met een tentje in de tuin van mijn ouders 😉 en soms kwamen er vriendjes of vriendinnetjes logeren in de tent. Maar als ze groter zijn, wil ik wel dat ze reizen om hun horizon te verbreden. De daguitstappen is ook zoiets, een dagje in het park of gratis naar de kinderboerderij is voor kleine kinderen even leuk als een pretpark. Tegenwoordig lijkt het soms of alles alleen maar leuk is als het geld kost. Tom Hodgkinson is waarschijnlijk wat extreem maar het is goed dat er mensen zijn die een tegengewicht bieden tegen al dat geconsumeer. Wij sparen geld uit door ons Zoo-abonnement, wonen vlak bij een groot park, gaan regelmatig gratis zwemmen in de zwemvijver of in de fonteintjes van Park Spoor Noord, of spelen in onze eigen (kleine) tuin of in de gigantische tuin van mijn ouders,… allemaal dingen die niks (of in het geval van het abo in verhouding weinig) kosten en die de kinderen geweldig vinden.
Het is inderdaad fijn om over die dingen eens na te denken en te kijken of er nog dingen zijn die je, al dan niet aangepast, zelf zou kunnen toepassen.
De boeken van Thomas Gordon bestaan al heel lang vroeger waren er zelfs ouder cursussen nav de boeken. Ook ik heb de boeken gelezen en vond ze heel goed. Voor kinderen is het heerlijk om met gewone dingen te kunnen spelen en hun fantasie te gebruiken , klein vonden ze bij ons ook altijd feest en toen ze kleiner waren ook de wasknijpers. Het is leuk en mooi al dat plastic speelgoed met en zonder batterijen maar eerlijk gezegd waren wij er ook geen voorstanders van , laat ze maar gewoon hun fantasie gebruiken met blokken , poppen een serviesje etc.
[…] reeds 2 jaar geleden kocht ik 2 boekjes, Luie ouders hebben gelijk, dat heb ik toen uitgelezen en hier over geblogd. En nu, na die jaren, eindelijk het tweede boekje dat ik toen kocht, Het einde van de […]
Dag Sofie,
Ik ben hopeloos op zoek naar dit boek. Ik zou het graag een vriendin, en jonge mama, cadeau doen ter gelegenheid van de geboorte van haar derde zoon.
Ben je bereid om jouw exemplaar te verkopen aan mij? Of ken je iemand die dat zou willen doen?
Bedankt alvast om iets te laten weten.
Mvg
Jonas
Oh nee wat jammer zeg dat je het nergens meer kan vinden.
Ik kan je helaas ook niet verder helpen, dit boek werd al doorgegeven.