Sorry zeggen is voor kindjes niet altijd gemakkelijk. Ook heeft dat vaak weinig inhoud. Wat is dat nu eigenlijk sorry? Waarom moet ik dat zeggen? Waarom voel ik mij daar niet goed bij? Wij lossen dit anders op.

Wat er gebeurde

Ik was in de keuken de vaatwas aan het uitruimen toen ik Emma hoorde wenen. Ze zat samen met Abel op hun kamer te spelen met de deur dicht. Ik ga kijken wat er is en zoals gewoonlijk komt er niets uit Emma. Ik vraag aan Abel wat er gebeurde, waarom ze weent, of hij haar pijn heeft gedaan. Op alles, hij weet het niet. Er komt leven in Emma en ze zegt dat hij haar heeft pijn gedaan. Dan vertelt Abel wel wat hij gedaan heeft en waarom. Hij wou rust en Emma was niet rustig. Tijdens het knuffelen met Emma vertelde ik Abel dat dit geen reden is om Emma te slaan. Hij begreep het, denk ik. Toen vertelde ik dat hij nu kan sorry zeggen aan Emma. Hij wou niet. Na wat praten voelde hij zich nog niet “sorry”.

Sorry zeggen

Velen die onvoorwaardelijk opvoeden hebben iets tegen “sorry” zeggen omdat dit vaak een loos woord is. En daar ben ik het mee eens maar ik heb niets tegen het woord sorry. Niet als je uitlegt wat sorry betekend en dat het wel heel waardevol kan zijn. Mits er echt een gevoel bij zit en de reden goed zit. Het is een kwestie van de sorry goed aan te leren, vind ik.

Alternatieven voor sorry zeggen

Dus ging ik nog wat praten met Abel, overlopen wat er gebeurde, wat hij voelde en wat Emma nu voelt doordat hij haar geslaan heeft. Nu snapte hij het wel beter en wou hij sorry zeggen. ’t Is te zeggen, hij voelde zich sorry maar hij wou geen sorry zeggen. Ik vraag achter de reden, hij vind dat sorry zeggen te dichtbij is. Ok, wat kan je nog doen? Hij dacht eventjes na. Knuffelen is ook te dichtbij. Iets geven is ook te dichtbij. Wat kan je wel doen dat niet zo dichtbij is? Hij wou een kadootje knutselen. Emma hoorde dat en ze zei direct tegen mij, ja ik wil wel een kadootje van Abel, dan is alles weer goed. Dus Abel ging aan de slag met papier en plakband. Hij maakte een portemonneetje want Emma speelt daar graag mee.

En zo kwam het dat ze als broer en zus voor elkaar kadootjes begonnen te maken.

Comments are closed.