
Bananenbrood met havermout in de airfryer (of oven)
5 mei 2025Soms vragen je kinderen gewoon om een koekje.
En soms… sta je ineens zelf rode en blauwe M&M’s te maken, smelt je chocolade in een hartvormige kom, en duw je met chirurgische precisie karamel in een perfect gebakken rechthoekige koek. Met opstaande rand, uiteraard.
Dit zijn geen gewone koekjes.
Dit zijn disco koeken, vol rekbare karamel, knapperige zelfgemaakte M&M’s en chocolade die trilt van geluk in haar vorm. Alles met de hand gemaakt. Waarom? Omdat ik niet gewoon iets geef als ze om iets vragen. Ik geef liefde. In laagjes.
Voor iedereen die houdt van overdreven snackmomenten, geurige ovenwarmte en een vleugje moederlijke overgave — hier is het recept. Inclusief de tips die ik onderweg ontdekte (zoals: wat te doen als je koekjes te veel rijzen… of als je ziel het ook even doet).

Disco koeken
Equipment
Ingrediënten
Koek
- 150 gram bloem
- 50 gram poedersuiker
- 125 gram ongezouten roomboter, koud in blokjes
- 1 eierdooier
- snufje zout
- 1/2 tl vanille extract
Karamel
- 150 gram kristalsuiker
- 60 ml water
- 50 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
- 100 ml slagroom (volle room, minstens 30% vet)
- 1 el honing (extra stretch)
- snufje zout
Chocolade
- 200 gram melkchocolade
- 1 el zonnebloemolie
Smarties
- 100 gram melkchocolade
- 2 tl cacaoboter
- 100 gram poedersuiker
- 1 a 2 tl water
- kleurstof, mijn blauwe kleur komt van het spirulina poeder
- chocolade
Instructies
Home made smarties
- Smelt de melkchocolade samen met 1 a 2 theelepels cacaoboter, giet in een bolletjes mal en laat hard worden op kamertemperatuur
- Meng poedersuiker met een paar druppels water + kleurstof tot je een glazuur krijgt (dikker dan pannenkoekenbeslag).
- Dompel de chocoladebolletjes in het glazuur en leg ze op bakpapier om te drogen.
- Laat goed uitharden (eventueel in de koelkast).
De koeken
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Meng bloem, suiker en zout. Voeg boter toe en wrijf tot kruimels. Voeg dan de eidooier toe en vorm een deeg.
- Druk het deeg in de vormpjes of verdeel het in een met bakpapier beklede rechthoekige vorm.
- Vorm met je vingers een opstaand randje aan de lange kanten van elk koekje.
- Tip: eventueel 15 min in de vriezer zetten voor het bakken, om zeker te zijn dat het deeg zijn vorm zal behouden
- Prik de bodem in met een vork en bak 15–20 min tot licht goudbruin. Laat volledig afkoelen.
De rekbare karamel
- Doe de suiker en het water in een steelpan met dikke bodem. Verwarm op middelhoog vuur zonder te roeren tot het een diepe amberkleurige karamel wordt (rond de 170°C).
- Haal de pan van het vuur en giet voorzichtig de warme slagroom erbij (het gaat bruisen — pas op!). Voeg dan de boter en honing toe.Roer tot het een gladde saus is.
- Zet de pan weer op laag vuur en laat zachtjes koken tot de karamel 115–118°C bereikt (soft ball stage) voor een rekbare, zachte textuur.Dit duurt meestal zo’n 5 minuten.
- Zout toevoegen (eventueel): Voor een salted caramel-variant.
- Laat 5 minuutjes afkoelen en giet dan over je koekbodem. Laat uitharden tot het stevig maar nog buigzaam is.
De chocolade laag + swirl
- Smelt de chocolade au bain-marie of in de microgolf. Roer de olie erdoor voor glans.
- Giet over de karamellaag en strijk glad.
- Strooi meteen de M&M's of Smarties erbovenop en druk ze zachtjes aan.
- Smelt een beetje pure chocolade en spuit dit in een kronkelende lijn tussen de smarties door.
- Laat volledig opstijven op kamertemperatuur of kort in de koelkast.
Video
Bewaar ze in een luchtdichte doos, al is de kans klein dat dat nodig is.
Ze verdwijnen meestal sneller dan je “niet voor nu, voor straks” kunt zeggen.
Deze disco koeken zijn meer dan een snack — ze zijn een ode aan het overdreven zorgen, het bakken-met-bedoeling, en de stille hoop dat je kinderen later zullen zeggen:
“Mijn moeder maakte de lekkerste koeken.
Zelfs de M&M’s. Ja, echt.”
En als ze dat niet zeggen? Dan neem je er gewoon zelf nog eentje. In stilte. Met rekbare karamel.