Ga terug
home made disco koeken

Disco koeken

Nog geen beoordelingen

Equipment

Ingrediënten
  

Koek

  • 150 gram bloem
  • 50 gram poedersuiker
  • 125 gram ongezouten roomboter, koud in blokjes
  • 1 eierdooier
  • snufje zout
  • 1/2 tl vanille extract

Karamel

  • 150 gram kristalsuiker
  • 60 ml water
  • 50 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
  • 100 ml slagroom (volle room, minstens 30% vet)
  • 1 el honing (extra stretch)
  • snufje zout

Chocolade

Instructies
 

Home made smarties

  • Smelt de melkchocolade samen met 1 a 2 theelepels cacaoboter, giet in een bolletjes mal en laat hard worden op kamertemperatuur
  • Meng poedersuiker met een paar druppels water + kleurstof tot je een glazuur krijgt (dikker dan pannenkoekenbeslag).
  • Dompel de chocoladebolletjes in het glazuur en leg ze op bakpapier om te drogen.
  • Laat goed uitharden (eventueel in de koelkast).

De koeken

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng bloem, suiker en zout. Voeg boter toe en wrijf tot kruimels. Voeg dan de eidooier toe en vorm een deeg.
  • Druk het deeg in de vormpjes of verdeel het in een met bakpapier beklede rechthoekige vorm.
  • Vorm met je vingers een opstaand randje aan de lange kanten van elk koekje.
  • Tip: eventueel 15 min in de vriezer zetten voor het bakken, om zeker te zijn dat het deeg zijn vorm zal behouden
  • Prik de bodem in met een vork en bak 15–20 min tot licht goudbruin. Laat volledig afkoelen.

De rekbare karamel

  • Doe de suiker en het water in een steelpan met dikke bodem. Verwarm op middelhoog vuur zonder te roeren tot het een diepe amberkleurige karamel wordt (rond de 170°C).
  • Haal de pan van het vuur en giet voorzichtig de warme slagroom erbij (het gaat bruisen — pas op!). Voeg dan de boter en honing toe.Roer tot het een gladde saus is.
  • Zet de pan weer op laag vuur en laat zachtjes koken tot de karamel 115–118°C bereikt (soft ball stage) voor een rekbare, zachte textuur.Dit duurt meestal zo’n 5 minuten.
  • Zout toevoegen (eventueel): Voor een salted caramel-variant.
  • Laat 5 minuutjes afkoelen en giet dan over je koekbodem. Laat uitharden tot het stevig maar nog buigzaam is.

De chocolade laag + swirl

  • Smelt de chocolade au bain-marie of in de microgolf. Roer de olie erdoor voor glans.
  • Giet over de karamellaag en strijk glad.
  • Strooi meteen de M&M's of Smarties erbovenop en druk ze zachtjes aan.
  • Smelt een beetje pure chocolade en spuit dit in een kronkelende lijn tussen de smarties door.
  • Laat volledig opstijven op kamertemperatuur of kort in de koelkast.

Video

Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!