Al jaar en dag was ik aan het denken dat ik ook eens de sugarchallenge aan moest gaan. Maar dat is er nooit van gekomen, nooit de goede moment, altijd wel een feestje of andere uitvlucht. Tot even geleden ik enkele knopen doorhakte en ook deze knoop, nu zou ik beginnen. Nouja toen zei ik nog 1 juli, ik bestelde 2 boekjes, deze en deze. En begon erin te lezen. Het eerste boekje was vlot uit, verbijsterend. Echt, er zit bijna overal suiker in, vreselijk eigenlijk, als het maar geld opbrengt … Want ja, ik geloof echt wel dat suiker ook verslavend werkt. Jammer genoeg. Het tweede boekje leest wat minder vlot, ik ben niet zo fan van de lay out. Ook wel wat ergernissen, met als gevolg dat ik bepaalde delen van het boek gewoon oversla en ik een mail gestuurd heb ivm de aanhaling dat ze doet naar borstvoeding toe … Maar uiteindelijk zijn de twee boekjes wel een verrijking en ook een bepaalde aanvulling op elkaar. Het tweede boekje is iets strenger dan het eerste. Het tweede zegt dan ook dat je beter geen tussendoortjes eet maar 3 maaltijden, het eerste zegt van niet. Ik volg daarin heel erg zeker het eerste. En zo zijn er wel nog enkele dingetjes, dan moet je uw eigen gezond verstand laten spreken. Maar ik ben er wel over uit dat je zeker een boek moet lezen, er staan zovele dingen in die ik nog niet wist. Veel uitleg over suiker, waarom en hoe, ook bijvoorbeeld over stevia dat ook niet altijd te vertrouwen is in de gewone supermarkt, … een echte eye opener.
Ik Sofie, ben suikerverslaafde. En ik ben nu al 1 week aan het afkicken. Makkelijk is het niet altijd. Winkelen is frustrerend, begin maar eens te kijken op de etiketten, bijna overal zit suiker (of een afgeleide) in. En ohja suikers (koolhydraten) zijn ook niet toegelaten, dat is hetzelfde voor het lichaam. Maar we vinden onze weg, …
Ik heb dan ook al bijzonder lekker gegeten deze week, honger heb ik niet gehad, goesting wel. Maar dan eet ik een handje noten, een zelfgemaakte hamburger, een kaasje, … of nog iets anders van de vele dingen die wel mogen. En ja, omdat er in veel pakjes, zakjes, voorverpakte dingen suikers toegevoegd zijn moet je even zelf aan de slag. Dat kies je natuurlijk zelf of je dat doet of niet, het kan ook perfect zonder hoor. Ik vind het wel fijn om andere zaken te leren maken, vaak ook heel vlugge dingen. In beide boeken staan leuke recepten.
Zo heb ik al 2 keer proberen zelf mayo te maken maar die ook 2 keren weggedaan, bah. Geen idee wat ik misdoe, of is mijn smaak nog te gewoon aan de mayo met suiker. Maar dan vandaag eindelijk een winkel gevonden met suikervrije mayo. En zo ga ik maar verder op zoek en ontdek nieuwe zaken. Zo is zelfgemaakt volkoren speltbrood heel erg lekker, een laagje boter erop en smullen maar. Water met citroenschijfjes in super verfrissend. Havermoutpannenkoekjes heel erg lekker, zelfs Abel smulde mee! Volle bio yoghurt met stukjes vers fruit, zalig. Eigengemaakte stoverij, zonder suiker of alcohol ook heerlijk.
Ik heb zelfs een restaurant bezoekje overleefd!! Niet te geloven, wij gaan bijna nooit op restaurant en nu staat er in 2 weken tijd 3 bezoekjes gepland, van slechte timing gesproken. Ik had eerst nog in mijn gedachten om dan eens te zondigen en te gaan voor de overheerlijke stoverij met frietjes en als dessert een huisbereide chocomousse. Maar neen, ik kreeg het niet over mijn hart en koos voor een slaatje met kip en mango. Hemels! Wauw, wat was ik blij met mijn beslissing. De kok heeft super werk geleverd met die kip en een pracht van een bord met stukken watermeloen etc.
Ondertussen dus een weekje ver. 7 dagen. Dit moet ik 30 dagen volhouden. Dan mag ik al eens suikervrije receptjes maken met bepaalde goede zoetstoffen etc of heel erg pure/zwarte chocolade, wat nu dus ook niet mag. Ah neen, ik moet volledig afkicken van die zoete smaak. Ik heb al verschillende momenten gehad dat ik dacht van, laat ik nu die 30 dagen maar eens overslaan en direct doorgaan naar de suikerbewuste fase, … Maar neen, neen, neen, ik moet en zal dit doen!