Je ziet ze meer en meer verschijnen, cake pops. Dit moest ik toch ook eens proberen!
Wat kan er nu niet leuk en lekker aan zijn? Een lekkere cake, op een stokje, leuk versierd.
Zo ging ik te werk, voor mijn allereerste keer:
Ik bakte mijn favoriete cake, maar dan wel nog eens op de ouderwetse manier, gewoon omdat ik daar zin in had. (eigeel, boter en suiker opkloppen, gezeefde bloem eronder mengen en opgeklopte eiwit eronder mengen met houten lepel).
Reden waarom ik het nog eens ouderwets deed omdat ik mijn speedy chef al zolang niet meer gebruikt had.
Eigenlijk maakte ik de helft van de hoeveelheid en verdeelde dat over 3 kleine cake vormpjes.
Liet deze afkoelen en maakte een frosting met deze verhoudingen:
450 gram poedersuiker
110 gram zachte boter
1 theelepel vanille extract
3 eetlepels melk
Dit heel goed mengen tot je een glad mengsel krijgt. Indien dat niet lukt een klein beetje melk toevoegen en opnieuw heel erg goed mengen.
Maar dan op basis van 100 gram poedersuiker, wegens niet meer in huis.
Eens de cake afgekoeld was heb ik deze helemaal verkruimeld met de hand en met een vork en uiteindelijk toch maar de mixer bovengehaald. Ik dacht genoeg te hebben aan 1 cakeje, wegens weinig frosting. Mixen tot ik echt enkel en alleen kruimels overhad. Dan lekker mengen met de frosting tot het naar mijn inschatting goed was. En dan ballekes rollen zoals je met gehakt doet voor in de tomatensaus of in de soep.
De ballekes een 15 tal minuutjes in de vriezer (in plastiekfolie) om te harden, het kan ook in de frigo maar dan voor enkele uurtjes.
Tegen de 15 minuutjes voorbij waren smolt ik in de microgolf wat pure chocolade en zette mijn versieringen klaar. Eens de ballekes hard genoeg waren kwam het leuke werk eraan. Stokjes nemen (bijvoorkeur lollipop sticks die je bijvoorbeeld hier kan kopen), bij mij waren dat nu gewone tandenstokers dit is het engiste dat ik in huis heb momenteel. De tandenstoker even in de chocolade dippen en hop in het balleke. De chocolade zorgt ervoor dat het balleke er net iets steviger blijft opzitten, zeker omdat er dan altijd een “randje” ontstaat. Even wachten totdat de chocolade wat hard is. Dan het balleke door de gesmolten chocolade halen (eventueel opnieuw wat verwarmen), versieren en ergens opprikken zodat het rustig kan drogen en hard worden.
Bij mij zijn er helaas doorheen mijn tandenstoker gezakt … De ballekes waren te zwaar tot de dikte van de stokjes. Ik heb ook teveel frosting gebruikt en dus te weinig cake. En misschien een lichtere mengeling proberen te maken van gesmolten chocolade. Volgende keer beter.
De andere heb ik dan maar op deze manier gedaan. Dit kan ook perfect zonder stokje, heb je een soort cake-pralines.
Echt handig vond ik mezelf er niet in. Oefening baart kunst zeker ….
Smakelijk!
Je kan eindeloos variëren, andere soorten cake, andere topping, andere versiering … laat je creativiteit maar volledig losgaan!
Waar moet ik op letten als ik ze voor een tweede keer zal proberen?
– Goede stokjes in huis halen
– Verhouding cake en frosting, meer cake en minder frosting dan nu het geval was
– Een diep glas met gesmolten chocolade nemen zodat ik het balletje er in 1 beweging in kan steken en eruit kan halen, misschien een lichtere chocolade proberen te vinden
– Misschien ook wat langer in de diepvries laten zitten of de helft eruit halen en als deze klaar zijn pas de andere helft erbij nemen
3 Comments
Ik had gehoord dat het inderdaad veel kan helpen als je de helft van de balletjes in de frigo zet als je de balletjes uit de diepvries haalt. Zo bevriezen ze niet, maar zijn ze wel koud genoeg 🙂
En idd de stokjes zullen niet sterk genoeg geweest zijn.
Ze zien er wel heel lekker uit!
Hey Sofie, ik dacht dat dat alleen maar ging met zo’n speciale ballekes machine waar je cake-deeg moest indoen ofzo. Maar deze ga ik zeker proberen!!! Bedankt voor de tips 🙂
Groetjes Sarah
[…] mijn vorige avontuur met cake pops die nogal heel erg amateuristisch aanvoelde waagde ik mij er vandaag opnieuw aan. Maar dan wel […]