Contents
Wij hebben met 5 kinderen volgens de moderne maatstaven een groot gezin. Nou, alle mondjes worden hier gevoed. De ene al wat minder dan de andere. Hoe wij boodschappen voor een groot gezin aanpakken vertel ik je graag.
Wij zijn met 7 mensen, 2 volwassenen en 5 kinderen. Wij doen elke week de zogenaamde week-boodschappen. Dan kopen wij alles waarmee we een week lang weg (moeten) kunnen. Dit gaat over echt alles, fruit, groenten, vlees, koekjes en ook zaken zoals waspoeder.
In principe zijn die weekboodschappen voldoende. We weten ondertussen goed wat we nodig hebben en we hebben ook altijd wel wat in onze voorraadkasten staan. Het is dus niet zo dat we enkel kopen wat meteen die week opgaat. We hebben een kleine voorraad, wat conserven in de kast en diepvries groenten en vlees.
Een week lang dingen bewaren vind ik eigenlijk vrij eenvoudig. Het fruit zoals appels gaan hier zonder moeite langer dan een week mee, als ze al niet opgegeten zijn natuurlijk. Ik hou het fruit en de groenten redelijk in het oog en op die manier kan ik het goed beheren. Maar ik moet zeggen dat ik niet vaak tegenkom dat er dingen die week nog slecht zouden worden.
Wij stoppen ook redelijk wat in de diepvries. Het vlees gaat er zoiezo in, net als het brood. Soms kopen we brood dat al reeds in een plastieken zakje zit, dat gaat er zo in. Als we brood kopen dat in een broodzak zit stoppen we dat eerst in een plastieken zakje. Die plastieken zakjes gebruiken we natuurlijk telkens opnieuw en smijten we niet zomaar weg.
Meer koken dan we op krijgen. Sommige gerechten maak ik expres groter dan nodig is. Dan gaat de overschot ofwel de koelkast in als lunch de volgende dag ofwel de diepvries in. Dan heb ik een volgende keer minder werk, moet ik bijvoorbeeld geen spaghettisaus maken of geen aardappelpuree maken. Is altijd fijn om eens minder te moeten doen.
In principe hoeven we nooit iets bij te halen tijdens de week. Dat doe ik geregeld wel, maar dat zijn dan vooral “goestingskes” en dus niet noodzakelijk. Als ik in een gezonde periode ben zijn dat vaak wel extra groenten of andere gezonde ingrediënten. Als ik niet zo bewust bezig ben is dat eens een belegd broodje, een chocoladekoek of een reep chocolade.
Omdat we per week inkopen werken wij ook met een weeklimiet op onze boodschappen. Dat is vooral bedoeld voor de ongezonde dingen. Dus we kopen x aantal koeken voor de kinderen, zijn ze op in het begin van de week moeten ze een halve week wachten tot er nieuwe voorraad is. Dat gaat ook op voor bijvoorbeeld de appelsap, onze chips en limonade. We bepalen op voorhand wat we onszelf gunnen of wat voldoende moet zijn. Dan is het aan ons of we alles er vlug doorheen jagen of spaarzaam zijn. Natuurlijk moet ik dan voor mezelf stiekem geen chocolade gaan bijkopen door de week. Oeps.
Boodschappen voor een groot gezin doen is nu eenmaal veel. Waar andere gezinnen 4 appels en 2 koeken nodig hebben, hebben wij 10 appels en 5 koeken nodig. Ik ga het hier niet allemaal overlopen maar ik kan je wel enkele weetjes meegeven. Onze baby eet nog niet zo heel veel. De andere kinderen zijn geen grote “warm” eters, behalve appelmoes (wat ze koud eten). Elke dag gaan er bijna 2 grote broden doorheen net als een fles appelsap. De appelmoes verdwijnt hier ook heel vlug in de kindermagen, de meme-choco van ‘s morgens én ‘s middags achterna. Als we hespenworst vragen in de slager vragen ze altijd eens of ze het aantal gram wel goed verstaan hebben. Dan zeg ik “Tja we hebben 5 kinderen” en dan gaan ze vlot aan het snijden. Het fruit is ook altijd talrijk aanwezig want 1 tros bananen overleeft maar 1 vieruurtje. Een appel of 6 per dag is ook niet bijzonder veel.
Wij doen niet aan bonnetjes knippen of sparen of zo. Heel simpel, omdat wij bijna geen merk producten kopen. Wat we wel als merkproduct kopen is bijvoorbeeld een bak bier of eens voor een feestje Coca Cola. Als het dan zo uitkomt kopen we wel in een periode waar er bijvoorbeeld een actie op is, maar dat is dus zeker niet het gewone wekelijkse.
Alles heeft bij ons een budget. Kijk zeker hier als je daar meer over wil lezen. Ik moet zeggen dat we voor de boodschappen meestal niet kijken van nu maximum zoveel. Wij proberen altijd op te letten en zoveel mogelijk enkel mee te doen wat nodig is. Nouja, ons budget is ingesteld op een normale week. Daar zitten altijd extra’s in zoals een extra potje nootjes of een extra zakje chips. Het leven mag ook leuk zijn, nietwaar. Wij bekijken het budget per maand en gemiddeld is dat over het laatste jaar 750 euro. Dat is dus 178,50 euro per week, waar dus al het eten en de niet-voeding inzit (pampers, shampoo, wasmiddel, …).
Gebruik daarvoor deze link, dan mag je YNAB gratis een maand uittesten! Veel succes. Onthoud: Het duurt even voor je er gewoon aan bent maar achteraf zal je zo blij zijn en zoveel meer financiële vrijheid hebben.
11 Comments
Wij doen ook wekelijks de boodschappen en dan vaak tussendoor nog even verse groenten, vleeswaren en brood! Wij werken ook met een budget, wij mogen max. 75 euro per week uitgeven!
Waaw zo knap en herkenbaar hier (ook al zijn wij geen groot gezin). Ik doe 2 wekelijks inkopen. Hebben per maand een budget van 600 euro voor 4 personen. 2 volwassenen en 2 kinderen. Ik kook heel vers en gezond. Wat me wel heeft doen inzien dat we vroeger (door voorverpakte dingen te kopen) we precies beter toekwamen dan nu. We hebben heel veel fruit en groenten en melkproducten in huis zoals melk, yoghurt, platte kaas,… Hier wel geen frisdranken meer en enkel koekjes voor de kids. Heel af en toe chips maar nog zelden. Wel veel havermout, crunchly, muesli. Ik stel op vrijdagavond wel een weekmenu op en dan het bijhorende boodschappenlijstje. Daaraan hou ik me dan. Is er minder budget dan regel ik goedkopere gezonde maaltijden zoals soep of slaatjes. Brood eten wij als volwassenen niet zo veel dus hiermee komen we wel een halve week toe.
Nee, ni tweewekelijks, ik bedoel 2x in de week (zaterdag en woensdag). 🙂
Ik heb geen idee hoeveel ik aan boodschappen besteed per week, maar hiervoor doe ik echt wel mijn hoedje af!
Wij zijn met 2 volw en 3 jongvolwasenen en 3 kinderen en komen een klein beetje hoger uit. Dus binnen de normen. We hebben een app op de gsm zodat we kunnen zien welke produkten 100% terugbetaald worden. Ook krijgen we bonnen van 30 tot 70% korting van zin in meer. We gebruiken wat we nodig hebben. We letten ook op op acties van schoenen en kledij. Alle beetjes helpen. En soms bij een boer in de buurt een fruit of groentencolli als de prijs lager is dan colruyt. De fruit of groenteboerderij nog niet uitgeprobeerd.
Ik heb ook een gezin van 7 personen, dus leuk om te lezen hoe jij het aanpakt. Ik doe op maandag de weekboodschappen en ben dan meestal zo’n 60 euro kwijt. Mijn man doet vrijdagavond nog wat kleine dingen.
Amai das weinig!
Met drie dochters laten we om de week boodschappen brengen, de houdbare spullen, maar ook zuivel en reeds ingevroren brood en alle aanbiedingen die we normaal al gebruiken. Dat bedrag blijft binnen de 150 euro, dus per maand 300 als er niemand jarig is. We kopen wel a-merken. Dan haal ik regelmatig boodschappen bij, vooral fruit, want inderdaad een trosje bananen stoppen ze in de holle kies. En bij ons geldt ook op=op
Wij zijn een gezin van 8, dus 6kindjes van 8,7,5,4,2,1j. Ik doe wekelijks de boodschappen en soms haal ik tussendoor nog iets bij. We kopen zelden merk producten, enkel cola en choco wel. De 2 kleinsten dragen nog pampers en drinken nog flesvoeding. Ik moet zeggen dat ze hier heel veel eten, ze eten volwassen porties, soms weet ik niet hoe ze dat allemaal binnen krijgen. Elk per dag min 1 stuk fruit, vlees kopen wij aan in grote hoeveelheden (half zwijn, 1/8 koe) en vriezen we in, ook brood koop ik op zondag voor gans de week en word ingevroren. Wasproducten neem ik le chat (2 kindjes die niet alle producten verdragen), en probeer dit ook in promotie in grotere hoeveelheid aan te kopen. Groenten dikwijls rechtstreeks van de teler, meer werk aan, maar goedkoper en zo altijd voorraad in de vriezer. Ons maandbudget voor alles komt altijd uit rond de 1000€.
€750 lijkt me een realistisch en zelfs laag bedrag voor 7 man! Ik besef bij het zien daarvan wel dat ik nooit de enige kostwinner zou kunnen zijn voor een gezin van die grootte, aangezien bijna de helft van mijn inkomsten er daarmee zouden doorgejaagd zijn. Interessante dingen om over na te denken toch allemaal.
Als je de enige kostwinner hebt, is je loon minder belast + als je meer kinderen hebt is je loon ook minder belast en heb je ook wel meer kindergeld. De effectieve rekening is dus nog net iets anders.