Boodschappen voor een groot gezin

Wij hebben met 5 kinderen volgens de moderne maatstaven een groot gezin. Nou, alle mondjes worden hier gevoed. De ene al wat minder dan de andere. Hoe wij boodschappen voor een groot gezin aanpakken vertel ik je graag.

Boodschappen voor 7 mensen

Wij zijn met 7 mensen, 2 volwassenen en 5 kinderen. Wij doen elke week de zogenaamde week-boodschappen. Dan kopen wij alles waarmee we een week lang weg (moeten) kunnen. Dit gaat over echt alles, fruit, groenten, vlees, koekjes en ook zaken zoals waspoeder.

In principe zijn die weekboodschappen voldoende. We weten ondertussen goed wat we nodig hebben en we hebben ook altijd wel wat in onze voorraadkasten staan. Het is dus niet zo dat we enkel kopen wat meteen die week opgaat. We hebben een kleine voorraad, wat conserven in de kast en diepvries groenten en vlees.

Bewaren van de boodschappen

Een week lang dingen bewaren vind ik eigenlijk vrij eenvoudig. Het fruit zoals appels gaan hier zonder moeite langer dan een week mee, als ze al niet opgegeten zijn natuurlijk. Ik hou het fruit en de groenten redelijk in het oog en op die manier kan ik het goed beheren. Maar ik moet zeggen dat ik niet vaak tegenkom dat er dingen die week nog slecht zouden worden.

Wij stoppen ook redelijk wat in de diepvries. Het vlees gaat er zoiezo in, net als het brood. Soms kopen we brood dat al reeds in een plastieken zakje zit, dat gaat er zo in. Als we brood kopen dat in een broodzak zit stoppen we dat eerst in een plastieken zakje. Die plastieken zakjes gebruiken we natuurlijk telkens opnieuw en smijten we niet zomaar weg.

Meer koken dan we op krijgen. Sommige gerechten maak ik expres groter dan nodig is. Dan gaat de overschot ofwel de koelkast in als lunch de volgende dag ofwel de diepvries in. Dan heb ik een volgende keer minder werk, moet ik bijvoorbeeld geen spaghettisaus maken of geen aardappelpuree maken. Is altijd fijn om eens minder te moeten doen.

Tussendoor boodschappen doen

In principe hoeven we nooit iets bij te halen tijdens de week. Dat doe ik geregeld wel, maar dat zijn dan vooral “goestingskes” en dus niet noodzakelijk. Als ik in een gezonde periode ben zijn dat vaak wel extra groenten of andere gezonde ingrediënten. Als ik niet zo bewust bezig ben is dat eens een belegd broodje, een chocoladekoek of een reep chocolade.

Boodschappen voor een groot gezin

Limiet op de boodschappen

Omdat we per week inkopen werken wij ook met een weeklimiet op onze boodschappen. Dat is vooral bedoeld voor de ongezonde dingen. Dus we kopen x aantal koeken voor de kinderen, zijn ze op in het begin van de week moeten ze een halve week wachten tot er nieuwe voorraad is. Dat gaat ook op voor bijvoorbeeld de appelsap, onze chips en limonade. We bepalen op voorhand wat we onszelf gunnen of wat voldoende moet zijn. Dan is het aan ons of we alles er vlug doorheen jagen of spaarzaam zijn. Natuurlijk moet ik dan voor mezelf stiekem geen chocolade gaan bijkopen door de week. Oeps.

Wat staat er op ons lijstje

Boodschappen voor een groot gezin doen is nu eenmaal veel. Waar andere gezinnen 4 appels en 2 koeken nodig hebben, hebben wij 10 appels en 5 koeken nodig. Ik ga het hier niet allemaal overlopen maar ik kan je wel enkele weetjes meegeven. Onze baby eet nog niet zo heel veel. De andere kinderen zijn geen grote “warm” eters, behalve appelmoes (wat ze koud eten). Elke dag gaan er bijna 2 grote broden doorheen net als een fles appelsap. De appelmoes verdwijnt hier ook heel vlug in de kindermagen, de meme-choco van ’s morgens én ’s middags achterna. Als we hespenworst vragen in de slager vragen ze altijd eens of ze het aantal gram wel goed verstaan hebben. Dan zeg ik “Tja we hebben 5 kinderen” en dan gaan ze vlot aan het snijden. Het fruit is ook altijd talrijk aanwezig want 1 tros bananen overleeft maar 1 vieruurtje. Een appel of 6 per dag is ook niet bijzonder veel.

Besparen met bonnen

Wij doen niet aan bonnetjes knippen of sparen of zo. Heel simpel, omdat wij bijna geen merk producten kopen. Wat we wel als merkproduct kopen is bijvoorbeeld een bak bier of eens voor een feestje Coca Cola. Als het dan zo uitkomt kopen we wel in een periode waar er bijvoorbeeld een actie op is, maar dat is dus zeker niet het gewone wekelijkse.

Ik ben lid van Vente-Exclusive en daar zijn er af en toe aanbiedingen om een hoeveelheid merk shampoos te kopen aan een goede prijs en dat doe ik dan wel. Al komt dat vaak nog altijd duurder uit dan ergens een huismerk shampoo. Maar ik ben een moeilijk shampoo geval.

Budget voor de boodschappen

Alles heeft bij ons een budget. Ik moet zeggen dat we voor de boodschappen meestal niet kijken van nu maximum zoveel. Wij proberen altijd op te letten en zoveel mogelijk enkel mee te doen wat nodig is. Nouja, ons budget is ingesteld op een normale week. Daar zitten altijd extra’s in zoals een extra potje nootjes of een extra zakje chips. Het leven mag ook leuk zijn, nietwaar. Wij bekijken het budget per maand en gemiddeld is dat over het laatste jaar 750 euro. Dat is dus 178,50 euro per week, waar dus al het eten en de niet-voeding inzit (pampers, shampoo, wasmiddel, …).

Hoe doen jullie de boodschappen?

There are 11 comments Reageer!

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.