Mijn liefde voor Nintendo

Ik ben nogal het nostalgische type, en zoals je hier kan lezen, ligt dat voor Nintendo behoorlijk gevoelig. Ik heb nog steeds een 1-up champignon in mijn auto hangen, en de spel karakters uit mijn jeugd hebben nog steeds een plaatsje in mijn hart. Zo ook mijn eerste Nintendo spel console, de SNES.

Ik ben, zoals sommige misschien wel weten, ook wel een beetje een gamer. Voornamelijk op PC, maar een console heeft ook zijn plaats, en dan zijn er nog de overvloed aan games die je op je smartphone en tablet kan spelen. Veel mobiele games gebruiken echter touch controls op het scherm zelf, en dat laat toch vaak te wensen over. Het leuke aan een computer dan weer is dat je voor die games die een controller vereisen, je er gewoon eentje kan aansluiten.

Natuurlijk, als je geen console hebt liggen, dan heb je ook geen controllers op overschot om dat te doen. Met dat in mijn achterhoofd kwam ik op een dag op de site van site van 8BitDo. Zij zijn een bedrijf gevestigd in Hong Kong en specialiseren zich in het het maken van draadloze game controllers. Alleen, de controllers die ze verkopen lijken als 2 druppels water op de controllers van de oude Nintendo systemen, en daar wordt mijn nostalgisch hart warm van.

NES30 Gamepad

De NES30 Gamepad is gebouwd volgens het ontwerp van de controllers van de eerste Nintendo console, de NES. Een klassieker van formaat en de strakke retro lijnen maken dit een prachtige controller. Hij voelt net als het origineel.

De NES30 Gamepad verbindt via Bluetooth met je smartphone of tablet en dat werkt vlot en zonder vertraging. Hij werkt zowel met Android als met iOS. Je kan de controller ook gebruiken op je Windows PC of Mac door hem te verbinden via de meegeleverde USB kabel. Windows herkende de controller alvast direct.

De NES30 beschikt over een ingebouwde 480mAh Li-on batterij die je oplaadt via de microUSB poort bovenaan het toestel. De batterijduur heb ik niet gemeten, maar is toch makkelijk 10u. Meer specs en details vind je op de product site.

De NES30 Controller wordt geleverd met een Xtander (zo noemen zij hem) die om de controller klikt en eenvoudig kan worden afgenomen. Dit tof stukje plastiek kan worden gebruikt als smartphone of tablet stand, zodat je makkelijker kan spelen en niet moet zitten sukkkelen om de juiste manier te vinden om je scherm te plaatsen.

SNES30 / SFC30 Gamepad

De SNES30 / SFC30 Gamepad is verkrijgbaar in 2 kleurenpalletten en is gemodelleerd naar de controllers van de Nintendo SNES. Wij hebben 2 van deze controllers in huis gehaald voor de oudste kinderen, zodat ze deze kunnen gebruiken op hun tablet om Minecraft of Pokemon te spelen.

De SNES30 / SFC30 Gamepad verbindt via Bluetooth met je smartphone of tablet en dat werkt vlot en zonder vertraging. Hij werkt zowel met Android als met iOS. Je kan de controller ook gebruiken op je Windows PC of Mac door hem te verbinden via de meegeleverde USB kabel. Windows herkende de controller alvast direct.

De SNES30 / SFC30 beschikt over een ingebouwde 480mAh Li-on batterij die je oplaadt via de microUSB poort bovenaan het toestel. De batterijduur heb ik niet gemeten, maar is toch makkelijk 10u. Meer details vind je op de product site.

NES30 Pro

De NES30 Pro ten slotte, volgt hetzelfde design als de andere controllers, maar voegt nog 2 joysticks en 2 extra shoulder buttons, waarmee het een volwaardige moderne controller wordt. Deze controller biedt nog een aantal extra mogelijkheden voor connectiviteit (vooral met betrekking tot iOS) in tegenstelling tot de andere 2, maar eerlijk gezegd heb ik ze nog nooit gebruikt.

Hij is verbazend licht en voelt toch stevig aan. De joysticks werken zeer aangenaam. Het enige minpuntje dat ik kan vinden is dat ze een beetje aan de kleine kant zijn, maar dat is natuurlijk normaal bij een controller van dit formaat. Hij is niet groter dan de NFC30 van hierboven, en die is behoorlijk veen kleiner dan een standaard Playstation of Xbox controller natuurlijk.

De NES30 Pro Gamepad verbindt via Bluetooth met je smartphone of tablet en dat werkt vlot en zonder vertraging. Hij werkt zowel met Android als met iOS. Je kan de controller ook gebruiken op je Windows PC of Mac door hem te verbinden via de meegeleverde USB kabel. Windows herkende de controller alvast direct.

De NES30 Pro beschikt over een ingebouwde 480mAh Li-on batterij die je oplaadt via de microUSB poort bovenaan het toestel. De batterijduur heb ik niet gemeten, maar is toch makkelijk 10u. Meer details vind je op de product site.

Algemeen

De bouwkwaliteit van elk van deze gamepads is dik in orde, met stevig plastiek en fijn aanvoelende knopjes. Ze zijn heel eenvoudig in gebruik en passen perfect in de kinderen hun handen.

Een van de toffe features van deze controllers is dat ze zowel werken met Android games die controller ondersteuning bieden, als met games die enkel werken met het touchscreen. 8BitDo biedt software aan waarmee je de knopjes van je controller kan mappen met de locaties op het scherm waar de touch controls zich bevinden.

Al deze controllers kosten tussen de 20 en 30 EUR en zijn verkrijgbaar via verschillende kanalen.

Het is ook nog de moeite waard om te vermelden dat 8BitDo nog enkele andere toffe producten in hun line-up heeft, o.a ontvangers voor deze controllers die je op de originele spelconsoles kan aansluiten.

Conclusie

Het feit dat we al 4 van deze controllers in huis hebben, en dat ik er al 2 cadeau heb gedaan, is teken genoeg dat ik heel tevreden ben over de kwaliteit. Ze zijn stevig, compact, gaan lang mee en doen precies wat ze moeten doen. Ideaal voor mensen die graag gamen op hun smartphone of tablet en die vaak onderweg zijn. Prijsgewijs liggen ze aan de goedkope kant van het spectrum en toch  krijg je mooi waar voor je geld.

ProTip: Ze vormen ook nog een prachtig kerst/verjaardag/valentijn/… geschenk voor andere (gamer)mensen met een nostalgisch hart….

P.S: Ze werken trouwens ook perfect samen met onze NVidia Shield Tv installatie, waardoor we effectief met 4 spelers split-screen kunnen spelen met deze controllers. Yay!