Het woord alleen al. Zindelijkheidstraining, nee het is niet mijn favoriete woord. Het roept bij mij een soort drillen op tot het kind het kan. Misschien zelfs met stickertjes of andere beloningsystemen. Nee, daar heb ik het zo niet voor. Hoe het tot nu toe bij ons ging vertel ik zo!
Zelf vind ik wel dat we er geluk mee hebben, want zegt nu zelf, 3,5 jaar is nu ook nog geen “paniek” leeftijd hé! Ohja, wij gebruiken zoiezo wasbare luiertjes, volgens sommige zouden ze daardoor vroeger zindelijk worden.
Onze oudste werd (overdag) zindelijk een dikke maand voor zijn tweede verjaardag. Hij was toen in zijn bloot-periode, hij wou ook geen pamper aan. Mij goed, ik zette ’s morgens altijd een emmer met dweil klaar zodat ik tijdig al zijn plasjes makkelijk kon opkuisen. De eerste week deed hij alles op de grond, kaka hield hij gelukkig enkel voor tijdens zijn middagdut of ’s nachts. Twee momenten waarop hij wel nog een luier aanhad. Maar dan, opeens, heel onverwacht had hij geen enkel ongelukje meer. Altijd op het potje. Woehoe! Dat ging uiteindelijk dus heel erg vlotjes. Na de pipi kwam ook de kaka in het potje terecht. Ideaal.
Ons tweede kindje werd ook overdag zindelijk een 2tal maanden voor haar tweede verjaardag. Ook dat ging redelijk vanzelf. De details herinner ik er mij zo niet meer van, maar het was ook vooral door haar te volgen en het gewoon aan te bieden. En op te kuisen, ahja. ’s Nachts werd ze zindelijk rond haar 3 jaar, wauw, dat had ik niet zo vlug verwacht! Maar ook dat ging vrij vlotjes, het eerste half jaar had ze wel nog eens een ongelukje bij een verandering: zoals bij overgang van vakantie naar school. Ze is tot nu toe de enigste die ’s nachts zindelijk is.
Ons derde werd zindelijk, heel onlangs, rond zijn 3,5 jarige leeftijd dus. Dat betekende dat hij wel nog met luier aan naar school ging. Dat was dus nieuw voor ons, maar ook goed. We gaan hem echt niet gaan dwingen omwille van het schoolgaan. Dan zou hij nog eerder gewoon thuis mogen blijven van ons.
Hij hield heel erg vast aan zijn luiers, zelfs de omwisseling naar van die easy up broekjes maakte hij heel moeilijk. Deze broekjes moest hij aan om naar school te gaan, zodat hij daar wel samen met de andere kindjes naar het toiletje of potje kon gaan. Na een overgangsperiode van hem te laten wennen aan die easy up broekjes met daarover een (lege) luier ging dat wel al beter. Zindelijk werd hij er niet van. Na een tijd deden ze zijn pamper af op school en kreeg hij een onderbroekje aan. Met als resultaat dat we elke dag vieze broeken mee hadden naar huis. Ook thuis ging het niet beter, vaak vroeg hij om een luier en dat kreeg hij dan ook gewoon.
Tot het vakantie was. Je moet weten dat bij hem een verse luier aandoen een taak is van minstens een half uur. Alles moet goed zijn, zijn verschillende trapjes/krukjes om zelf op de commode te kruipen, hij wil zijn specifieke kussen en deken en nog vanalles. Breng hem er maar eens vanaf dan lukt het al helemaal niet meer. Eens hij goed geïnstalleerd lag ging de omwisseling zelf ook niet altijd even vlotjes. Dus, toen het kerstvakantie was, hebben we afgesproken om geen luier meer aan te doen overdag. Ik was het echt beu om hem om te wisselen wat het ook echt makkelijker maakte voor mij om standvastig te zijn. Gelukkig viel het heel goed mee, want het is nu ook wel zo mocht hij werkelijk echt een luier willen hij die wel zou krijgen. Forceren doen wij niet aan mee. Maar dat was niet nodig, soms vroeg hij er wel eens naar maar het ging echt wel. De eerste paar dagen van de kerstvakantie leek het helemaal niet te beteren. Soms waren er wel eens plasjes op het potje maar veel meer er naast. Het leek echt of hij er nog niet klaar voor was. Op de dag van kerstavond ging het opmerkelijk beter, tot ’s avonds. Maar goed, maakt niet uit, opkuisen en iedereen tevreden. Toen had ik helemaal nog geen vermoeden dat dit de laatste keer was! Sindsdien heeft hij thuis geen enkel ongelukje meer gehad. Wauw!
Zijn omschakeling overdag, thuis, was echt heel plots! Opeens deed hij werkelijk alles op het potje of soms zelfs op het toilet. Woehoe! Super blij! ’s Nachts draagt hij wel nog een luier maar meestal is hij droog. Op school krijgen we nog elke dag een natte broek terug mee naar huis. Of nee, ik lieg, gisteren en vandaag niet! Dus ik ben benieuwd wat dat zal geven volgende week. Het is wel heel erg fijn dat we binnenkort niet met 3 voltijdse luierkindjes in huis gaan zitten. Nuja, het zou natuurlijk geen ramp geweest zijn.
Eden is nu ook al 2 jaar en bijna 2 maanden, af en toe wil hij ook op het potje gaan. Vooral aangestoken door Adam. Maar ah we zien wel hoe dat evolueert, we doen op zijn vraag overdag de luier aan of uit. En ja, de dweil ligt nog altijd binnen handbereik.
Hoe gaan jullie om met zindelijkheidstraining?
12 Comments
Wij volgden ook het ritme van de kinderen. 3 van de 4 besloten zindelijk te worden in de laatste twee dagen voor ze naar school moesten, onze jongste was dat al een paar maanden er voor. In het begin hadden we 4 kinderen tegelijk in de luiers, nu hebben we er nog maar 1 die ’s nachts een luier draagt (omdat hij zich daar zelf comfortabeler bij voelt, want hij staat ’s nachts een paar keer op om te plassen)
Al die toestanden met stickers en beloningen en zo heb ik ook nooit zo begrepen. Het is volgens mij een kwestie van geduld, aanvoelen en dweilen 😉
yup vooral dat dweilen haha
ja met een tweeling zit je zoiezo al met veel luiers hé
hier sinds we eraan begonnen nog nooit luiervrij geweest, minstens 1 kindje meestal 2 in de luiers …. en zoiezo snachts hé (dat gaan er binnenkort ook 4 zijn) maarja dat vind ik al helemaal niet erg
Mijn dochter is nu 2.5 en gaat af en toe op de toilet zitten maar daar blijft het bij!
We proberen langzaam aan toch te minderen met luiers.Het is lastiger dan ik dacht
het komt wel goed 🙂
De meeste werden bij mij zindelijk in de zomer rond hun tweede. In plaats van de luier ging er een onderbroek aan en de dweil werd klaargezet. Veel in de blote billen laten lopen. Belonen heb ik nooit gedaan.
Wat fijn dat het met jullie derde kind zo goed lijkt te gaan nu!
ja in de zomer is dat wel ideaal hé 🙂 bij de eerste twee was dat in augustus
Warre was zindelijk rond zijn 3de verjaardag.
Inthe kwam op 18 maand (!) met het potje aandragen en zei ‘kaka’ – ze ging op het potje en deed ook effectief kaka. Ze was ook voor haar 2de verjaardag helemaal droog. Zowel overdag als ’s nachts. We hebben daar niet veel voor moeten doen, ze was er klaar voor.
Leni gaat nu af en toe op het potje zitten en doet haar broek naar beneden…. maar geen gevolg voor de rest…
Tijd geven dus 😉
maarja tis dat 🙂 gewoon let it go ….
Dat geeft mij een beetje moed! Hier bijna 3 ( binnen een maandje) maar ook elke dag een “plastiek zakje” mee van school. Tis niet dat hij het niet kan hoor, maar ik “vergeet” soms gewoon van te plassen! Om moedeloos van te worden soms.
ja dat vergeten hé! maarook dat komt goed hoor 🙂 en ondertussen lang leve de wasmachine xxx
Onze kindjes gingen naar een crèche waar ze met zinnelijkheidstraining begonnen vanaf 18 maanden. Ze waren alle drie zinnelijk kort voor hun 2e verjaardag. Soms denk ik wel eens dat het gemakkelijker is als ze nog geen twee zijn, in die zin dat ze nog niet ’tegendraads’ willen/kunnen zijn en vooral willen behagen… Er kroop wel heel veel tijd in, en ikzelf had niet echt het gevoel dat ze er klaar voor waren. Maar kijk, rond 22 maanden kwam de klik. En ineens hebben wij er nog maar ééntje met een pamper ’s nachts. We zijn het al zo ontwend dat we die pamper soms vergeten, maar altijd met een nat bed tot gevolg 🙂
Mijn oudste was van de ene op de andere dag zindelijk, overdag en ’s nachts De jongste is een ander verhaal, die heeft er geen zin in. Volgende maand gaat ze naar school, dus tijd om toch maar een ware training in te zetten en de komende dage te gaan dweilen!