Contents
Ik ben echt heel benieuwd hoe zoiets als verveling zich ontwikkeld in een kind. Welke factoren er een rol in spelen en wat je er “op latere leeftijd” nog aan kan veranderen! Zeker nu, met de grote vakantie in het vooruitzicht, is het iets om over na te denken.
Ik hoor het zo vaak, al vanaf heel jonge leeftijd. Mijn kind verveelt zich. De vakantie duurt te lang, ze willen terug naar school. De verveling slaat soms zelfs al toe in het weekend of nog erger de woensdagnamiddag.
Ik stel me al heel lang de vraag hoe dat komt. Zelf hebben wij niet die ervaring. Ik ga niet beweren dat ze zich nooit eens vervelen maar alleszins niet lang genoeg om er zelf ambetant van te gaan worden.
Zoals ik al zei vervelen onze kinderen zich zo goed als niet. Ik denk dat deze 5 redenen daar misschien wel een invloed op hadden/hebben.
Onze kinderen gingen nooit naar een onthaalmoeder of crèche. Wat ik ervan hoor en weet, zijn er bij dergelijke opvangmethodes vaker geplande groepsactiviteiten. Een ingepland schilder momentje of andere knutsel activiteiten. Ik kan me daarbij wel voorstellen dat, als dat dagelijks is of zelfs meerdere keren per dag, het kindje daaraan went. Dan hebben ze het, als het ware, niet nodig om zelf dingen te verzinnen en te ontdekken. Hoe langer ze dit gewoon zijn hoe moeilijker om dit tegen te gaan, denk ik logisch. Je kan het wel minderen en ze meer ruimte geven om zelf iets te verzinnen.
Dit is een tip dat je al op voorhand kan toepassen, namelijk vanaf geboorte. Of er zelfs nog mee beginnen als ze al wat ouder zijn, hoe oud hangt volledig af van jou eigen instelling en hoe je kindje is. Een draagdoek is bij ons een heel handig middel gebleken. Doet de baby wat lastig, wil hij bij mama zijn, hup de draagdoek in. Ik heb hier verder over na zitten denken. Misschien zijn dat ook wel de zogenaamde verveel momentjes en is dragen in de draagdoek heel misschien te vergelijken met een gepland activiteit. Ik ben ervan overtuigd dat het toch een ander effect heeft. Een kindje meedragen in de draagdoek heeft zoveel voordelen. Denk maar aan dat hij alles kan zien wat je doet, dat hij alle bewegingen en geluiden voelt die je maakt. Zo ontzettend leerrijk voor je kind. Volgens mij krijgen ze daar zelfs inspiratie van.
Ik ben geen mama die veel ‘zomaar’ speelt met een kind. Ik laat mijn kinderen hun ding doen. Ik bied ze speelgoed en ander zaken aan, gewoon door ze beschikbaar te maken op de plaats waar ze spelen. Ik laat ze doen, ik laat ze ontdekken en hun eigen spel bepalen. Natuurlijk ga ik erbij zitten als ze me vragen of lees ik boekjes voor als ze dat willen.
Bij ons is vrije tijd echt heel belangrijk. Zorg ervoor dat er tijd is, gewoon tijd om zelf in te vullen. Wees niet bang voor de verveling, hoe vervelend ook, dat is iets waar ze doorheen moeten breken.
Als de kinderen zich vervelen is dat hun probleem. Ze lossen het zelf wel op, ze vinden zelf wel een manier om ermee om te gaan. Geef ze de tijd en de ruimte.
Dat wij 4 kinderen hebben zonder al te veel tijd tussen zal vast ook meespelen. Er is altijd wel iets te doen. Heeft de ene geen zin, zijn er nog anderen die wel willen meespelen of ideetjes hebben voor een spel. Heerlijk om die wisselwerking te zien tussen de kinderen. Het gebeurt evengoed dat ze alle 4 op hun eentje bezig zijn. Natuurlijk heeft niet iedereen dat in de hand, maar ik wou deze toch zeker aanhalen omdat dit bij ons vast wel een verschil maakt.