Suikerbrood maken kan makkelijk thuis, je hebt er enkel een oven voor nodig!
Het kneden kan met je handen of met een keukenmachine zoals deze kitchenaid bijvoorbeeld.
Meng 30 gram korrel gist met 4 eetlepels lauw water en 1 eetlepel suiker.
In een andere grote kom (kom van de keukenrobot) giet je 1 kilogram bloem, in het midden maak je een kuil.
In dat kuiltje giet je het gist mengsel.
Rondom (niet in het kuiltje) strooi je 1 theelepel zout.
Kneed of laat de machine kneden en doe tijdens het kneden 1 theelepel olie of 15 gram boter erbij.
Giet regelmatig tijdens het kneden water erbij, in totaal is dat zo’n 500 ml. Je kan ook de helft water en de helft melk doen.
Laat de machine kneden tot het een mooie bol vormt.
Doe een handdoek over de kom en laat het deeg verdubbelen in volume, dat is ongeveer een uur wachten.
Daarna nog eens een vijftal minuten kneden. Desgewenst kan je hier al de suikertjes toevoegen. Of plooi de suikertjes ertussen na het kneden en voor het rijzen. Zie video.
Doe het deeg in twee broodbakvormen, laat nog eens verdubbelen in volume. Meestal zo’n 45 minuten. Hier deed ik ze in rijsmandjes en na deze rijs in de Dutch Oven.
Bak het brood in een voorverwarmde oven van 225 graden voor 30 min.
Video
Notities
Gebruik je net zoals ik een Dutch Oven dan plaats je best je pot reeds in de oven zodat hij goed warm heeft voor je brood erin gaat. Je kan dan 20 min bakken met deksel erop en 10 min bakken zonder het deksel (tot de korst goed mooi gekleurd is).