Aangezien we op het gelijkvloers de vloer volledig gingen uitbreken, was het het uitgelezen moment om mijn innerlijke-nerd nog eens te laten gaan. Bij het uittekenen van de plannetjes voor elektriciteit en water voorzieningen kon er dus ook geen plannetje ontbreken voor het nieuwe interne netwerk. Mijn klein project binnen het grotere geheel van Ons Groot Verbouwavontuur, iets waar ik mijzelf kon in vinden en kon in uitleven. Voor zij die ons al wat langer volgen komt dit misschien bekend voor.
Dit bericht maakt deel uit van een serie.
Andere berichten binnen deze serie zijn:
In vorige posts heb ik geschreven over de planning en de uitvoering van alle nodige werken om het nieuwe interne netwerk aan te leggen en nu zijn we dus beland aan mijn favoriete fase: de afwerking.
De hamvraag: Wat te doen met 20+ netwerk kabels zodat het allemaal goed werkt, netjes weggestoken zit en uitbreidbaar / beheersbaar is ?
In onze Duplex had ik dit opgelost door een patchpanel op ebay aan te kopen en dat in te bouwen in een brede kabelgoot. Dat is een vrij propere oplossing, maar niet echt uitbreidbaar of makkelijk beheersbaar. Ik herinner mij ook dat de kabelgoot heel wat aan stevigheid verloor eens er een groot gat was uitgezaagd om het patchpanel in te bouwen en dat de zoektocht naar een geschikte kabelgoot mij het halve land heeft rondgestuurd.
Ik was er zeker van dat ik terug een patchpanel wou gebruiken, maar niet zo zeker hoe ik dat ging monteren. Een patchpanel heeft achteraan toch wat ruimte nodig om de kabels er vlot in te krijgen en dus kon ik het niet zomaar monteren op de muur. Zou ik een houten omkadering maken zodat het paneel een eindje van de muur gemonteerd kon worden? Of evt. plat tegen de muur met een houten kastje eromheen?
Terwijl ik dat aan het overwegen was ging ik alvast op zoek naar een winkel die dat verkocht aan particulieren. In tegenstelling tot 8 jaar geleden, is dat vandaag de dag een fluitje van een cent dankzij de sterke opkomst van e-commerce de laatste jaren. Ik kwam al vrij snel uit bij de de in Nederland gebaseerde winkel met de klinkende naam Netwerkproducten.com. Zij verkopen patchpanelen in verschillende uitvoeringen en types. Bij het bekijken van hun winkel, viel het mij in dat patchpanelen doorgaans 19″ breed zijn, omdat ze doorgaans in een 19″ server rack moeten passen. Ik was niet direct van plan om een 19″ serverkast te installeren in mijn kelder, maar ik zag ook dat ze nog verschillende andere 19″ oplossingen aanboden, zoals een ophangbare wandkast of beugel. Te verkrijgen in verschillende hoogtes gaande van 1U (= 1 Unit) tot 20U.
Na veel wikken en wegen heb ik besloten om te gaan voor een 6U beugel, omdat die minder diep zijn dan de meeste wandkasten en ik het geheel niet te ver wou laten uitsteken vanaf de muur. Het voordeel van zo een 19″ beugel / kast is dat er ontzettende veel toestellen zijn die specifiek voor deze vormfactor ontworpen worden, zodat je makkelijk alles wat je nodig hebt kan inbouwen. In ons geval heb ik de 6U beugel gekozen omdat deze mij voldoende ruimte laat om al mijn apparatuur in te werken en toch nog wat overschot heb voor latere uitbreiding.
Hieronder een schematische voorstelling van hoe ik de wand wou uitwerken:
Er zouden 23 afzonderlijke netwerk kabels en 2 COAX kabels toekomen aan de wand. Dus opteerde ik voor een 1U patchpanel met 24 poorten. Ik had reeds een 16 poort switch op de kop getikt bij een IBOOD hunt eerder dit jaar, maar als we even snel rekenen dan zien we dat 23 netwerk kabels niet gaan passen op een 16 poort switch, te meer omdat er nog enkele poorten nodig waren om de NAS’en te verbinden op het netwerk en om de verbinding naar het Internet te maken.
Dus bestelde ik nog een extra 24 poort Gigabit switch bij Amazon DE, om alles toch vlot te kunnen aansluiten. De 16 poort switch gaat daar boven op om de verbinding te maken tussen het vaste netwerk en de servers / het internet. Netwerkproducten.com verkoopt ook stekkerblokken die passen in een 19″ rack en dat leek mij ook wel super praktisch, alsook een 19″ legbord waarop ik dan de NAS’en kon plaatsen.
Eens al het materiaal netjes geleverd was en de Telenet technieker hun bakjes was komen verplaatsen naar de nieuwe wand, kon ik aan de slag.
Het was al 7 jaar geleden dat ik nog eens een patchpanel heb moeten monteren en het heeft toch wat opzoekingswerk gekost om het goed te krijgen, gelukkig is er YouTube om bij te springen waar nodig. Het begin was wat roestig maar na 4 kabeltjes ging het al heel wat vlotter. Om de individuele draadjes vast te zetten op een patchpanel heb je een Punch Down tool nodig, die je kan vinden bij de betere elektronicawinkel, of gewoon op het internet, die had ik gelukkig nog liggen van de laatste keer.
1 Comment
[…] Deel 3 – Afwerking […]