Ze bestaan nog hoor, de gezinnen zonder auto. Vaak zijn dat bewuste mensen. Bewust van de natuur dan voornamelijk, mensen dat het liefst het openbaar vervoer nemen en in het bezit zijn van een of meerdere trappers. De geliefde bakfietsmama’s en papa’s draaien er hun hand niet voor om, om uitgerust met de kroost veilig in de draagdoek met de goed uitgeruste bakfiets de boodschappen te doen. Vrolijk zie je ze trappen, een wijsje neuriën en bloemen in het haar.
Zelf ben ik ook een trotse bakfietsbezitster. Uit liefhebberij, ontstaan omdat we ons eerst geen (tweede) auto konden permitteren en de school niet op wandelafstand ligt van ons huis. Nu hebben we wel een tweede auto, toch gebruik ik de bakfiets met de regelmaat van het goede weer om de kinderen te vervoeren. Altijd gezellig en leuk (nouja, op goede dagen). Toch kan (eigenlijk, wil) ik nu niet meer zonder mijn eigen auto en al zeker niet zonder de gezinsauto. Wij wonen op wandelafstand van een station maar hemeltje lief nee dank je dat ik dat wekelijks of dagelijks moet ondernemen met mijn vijf schatten van kinderen.
Geef mij maar de auto om onze wekelijkse boodschappen te vervoeren. Of om die regenbui te trotseren na een vermoeide schooldag, of gewoon om naar meme en pepe te rijden. Of simpelweg om van het ziekenhuis met een kersvers boeleke veilig thuis te geraken. Daar kom ik op het onderwerp van dit artikel! We willen van zodra onze lievelingetjes geboren zijn ze in veiligheid hebben én houden. Ik heb het hier niet over de kunst van de kinderen loslaten op gepaste tijden maar over het veilig vervoeren van kinderen in rijdende wagens. Wij wonen op 5 min rijden van het ziekenhuis waar ik bevallen ben. Toch leek het me niet zo gepast om met draagdoek en al in de auto te gaan zitten. Gezellig dat wel, heerlijk soezend dicht bij elkaar. Veilig is wat anders, en als wij in de auto zitten dan staat de veiligheid voorop.
Zo kwam het dus dat alle 5 onze kinderen voor het eerst vervoerd werden in een Maxi-Cosi. Ge weet wel zo’n Maxi-Cosi een bakje met daarop geprint “Maxi-Cosi”, een hengsel om hem te dragen en daarin een kroelende baby. Iedereen met een gezin kan zich er wel iets bij voorstellen. Menigeen herinnert zich vooral hoe lomp en zwaar zo’n ding is. Nouja, niemand zegt natuurlijk dat je je kind daarin moet dragen. Zo’n Maxi-Cosi is gelukkig wel heel erg veilig. Dit omdat het kind achteruit meerijdt wat nog altijd tot minstens 15 maanden de voorkeur geniet.
In het begin van ons gezin maakten we de Maxi-Cosi nog gewoon vast in de auto met de gordel. Tot we een nieuwe (bedrijfs)wagen kregen met Isofix. Toen kochten we ons zo’n heerlijk systeem waar we gewoon die Maxi-Cosi moesten inklikken. Wat een gemak! In den tijd dat we nog maar 1 auto hadden bleef die Maxi-Cosi er eigenlijk gewoon altijd instaan. Dat ding vond ik veel te onhandig om eruit te halen. Nu we twee auto’s hebben zorgen we wel altijd dat de Maxi-Cosi in huis staat, want anders zit ik zoiezo wel eens in de problemen.
Onlangs ging ik met enkele bloggers naar de babyboombeurs te Brussel en daar maakten we op de stand van Maxi-Cosi kennis met een nieuw systeem. Dat nieuw systeem is namelijk de AxissFix Plus en wauw wat zag dat er goed uit. Wij gaan het zelf niet meer aanschaffen maar het lijkt me echt zo handig voor verse gezinnen dat ik het hier zeker wil vermelden. Dus ben je nog op zoek naar een baby autostoel dan moet je zeker even hier kijken. De AxissFix Plus is bruikbaar vanaf de geboorte tot ongeveer 4 jaar (19kg – 105cm).
Na minstens een jaar worden de baby’tjes te groot voor de Maxi-Cosi. Het is echt heel erg belangrijk om ze zo lang mogelijk daarin te laten zitten, meestal tot rond 14-15 maanden. Daarna schakel je over op een andere stoel. Wij kozen de eerste keren voor een stoel dat kan meegroeien met het kindje. Dus zo eentje met een rug en zijkanten bescherming en een verkleinkussen erin. Eerst zit de dreumes erin met de bandjes aan de stoel en dan ga je de stoel telkens aanpassen aan de grootte van je kindje. Zo gaat als eerste het verkleinkussen eruit, de hoofdbescherming zal je af en toe wat moeten verhogen om dat de schouders er niet meer onder kunnen. Dan zal je moeten overschakelen op de gewone gordel.
Omdat wij 5 kinderen hebben vlot op elkaar kochten we voor de laatste 2 kinderen geen nieuwe meegroei stoel meer maar schoven we de baby door in een al reeds gekochte stoel. Dan kochten we voor onze kleuter(s) een nieuwe al reeds wat grotere stoel, wel nog compleet met rug en steun voor de zijkanten en het hoofd.
Ik kan en mag het me niet voorstellen wat er zou gebeuren in een ongeluk. Het kan op zoveel momenten zo hard fout lopen dat ik zelf alle risico zoveel mogelijk wil beperken. Een van de makkelijkste dingen dat je daarvoor kan doen is een goede autostoel kopen. Ik snap dat dat voor veel gezinnen (ook de onze!) een hele investering kan zijn. Toch is dat het zeker waard!
Hoe gaan jullie om met autostoelen?
3 Comments
Wij hebben helaas geen auto met Isofix, dus we hebben nog ‘ouderwetse’ autostoeltjes. De oudste zit nu op een zitverhoger met rugleuning en de jongste in een autostoeltje.. Beide van Maxi Cosi, een fijn betrouwbaar merk.
Zonder ISOFIX kan je die stoeltjes ook gewoon nog met de autogordel vastmaken hoor.
Ik vond het ook altijd erg belangrijk. Je moet er niet aan denken dat er iets mis gaat omdat je kind in een onveilig stoeltje zat!