Toen ik het artikel van vorige week aan het schrijven was bedacht ik me dat er zoiezo heel wat basis is. Het leek me heel handig en overzichtelijk om de basis kennis vast te leggen in een apart artikel. Bij deze dus. Dit artikel kan zeker aangevuld worden of er komt een tweede deel van. Heeft u zelf opmerkingen, aanvullingen of vragen stel ze gerust. Heel graag zelfs.
Je lichaam kan veranderen tijdens de zwangerschap. Dat kan je niet tegenhouden, dat is iets dat gebeurt. Heel logisch ook als je bekijkt hoe een zwangere buik eruit ziet, hoe de baby in de buik zit. Natuurlijk zijn er mensen die daar niets van merken en waarvan hun lichaam in snel tempo terug gaat naar de vorm voor de zwangerschap. Dat is niet bij iedereen het geval.
Zo’n dingen heb je niet altijd in de hand. Je kan veel bijkomen zonder extreem veel te eten. Je kan striae krijgen zelfs al smeer je dagelijks. Wat je wel in de hand hebt is hoe je je lichaam aankleed. Striae doet gelukkig niets af aan de pasvorm van kledingstukken.
Ik snap ook wel dat je na de zwangerschap nog veel kan afvallen. Wat bij sommigen vlotter gaat dan bij anderen. Sommige blijven (helaas?) ook heel erg lang op hun gewicht van vlak na de bevalling. Hoe dan ook. Het is belangrijk dat je kleding hebt dat goed zit. Kleding dat passend is voor je nieuwe vorm, in een goede maat. De ideale maat is eigenlijk een half maatje groter dan net passend. Zeker niet te klein dus.
Het is natuurlijk niet haalbaar om continue nieuwe kleren te kopen. Dat is zeker niet de bedoeling. Wat wel de bedoeling is om in elke fase toch net voldoende kledingstukken te hebben die goed zitten. Waar je je comfortabel en veilig invoelt. Dat comfortabel en veilig voelen zit wel in een curve. Na de bevalling is dat enorm belangrijk, dan kan je weer op je positieven komen, zit je veilig in je cocoon. Een roze wolk zelfs als je geluk hebt. Naarmate de tijd vordert kan je wel stukje bij beetje uit die veiligheid stappen. Dan is het de tijd om jezelf eens goed te bekijken in de spiegel.
Ohja, ik heb het vaak over mensen die na een zwangerschap wat kilootjes teveel hebben. Passende kleding is ook voor mensen heel erg belangrijk die zichzelf te mager vinden. Doe je als magere persoon te grote kleding aan dan lijk je nog magerder.
Dit is zo belangrijk maar ook echt moeilijk. Hoe kan je nu in de spiegel kijken zonder subjectiviteit? Dat is bijna onmogelijk. Gelukkig kan je het wel oefenen. Hoe oefen je dingen? Ja, door het veel te doen. Dus overwin de spiegelangst en kijk naar jezelf. Trek verschillende soorten kleding aan en bekijk wat dit doet met je lichaam? Waarom ziet je buik er dikker uit? Welke lengte van rok zorgt ervoor dat je benen langer lijken? Kijken maar en je zult het op den duur leren zien.
Horizontale strepen laten iets breder en korter lijken
Verticale strepen laten iets langer lijken
Diagonale strepen laten iets smaller lijken
Zwart is niet altijd de kleur dat het meeste afslankt. Iedere persoon is onder te verdelen in een kleurengroep. Elke kleurengroep heeft zijn eigen donkere kleuren. Enkel de groep genaamd “winter” heeft zwart in het kleurenpallet zitten. Dus, laat je niet misleiden én volg de spiegel tip. Kijk naar jezelf!
Ook in de snit van een kledingstuk zitten lijnen. Is een rok bijvoorbeeld onderaan recht afgesneden is dat minder flatterend voor rondere benen dan een gebogen lijn. Dus, nogmaals, kijken! Niet alleen naar jezelf maar ook naar het kledingstuk. Een kledingstuk heeft een design en een kleur maar ook een bepaalde snit.
Ik hoor heel graag waar jij als mama tegen aanloopt met kleding uitzoeken. Waar ben jij onzeker over?
En ook nog: Zou jij een soort workshop (met meerdere mensen dus) zien zitten, of heb je liever enkel 1 op 1 advies?