Huisdieren en kinderen zijn niet altijd een match made in heaven. Toch is het wel mogelijk om beide te hebben, wij hebben namelijk ook wat huisdieren. Over onze huisdieren kan je hier trouwens al een beetje lezen. Een hond hebben we niet, zelf zijn we niet zo’n hondenpersonen. Al hoor ik in mijn omgeving wel veel goede verhalen over hun kinderen met de hond. De hond zou een goede invloed hebben op kinderen, en dat ook op kinderen met autisme. Nou, ik denk dan altijd bij mezelf, dat moet ik toch maar eerst eens zien want elk kind én ook elke hond is anders. Hetzelfde idee heb ik bij die super schattige foto’s of video’s van kinderen die werkelijk alles met de hond mogen doen. Heeft de hond dat werkelijk graag of is het een tikkende tijdbom? Nou, ik ben zeker geen honden fluisteraar maar ik ben wel nieuwsgierig dus ik heb even wat dingetjes opgezocht en gevraagd aan mensen met ervaring!
Er staan bepaalde hondenrassen bekend als kindvriendelijke honden.
Op hondenfun.nl vond ik een oplijsting van de top 10 kindvriendelijke honden:
Daar keken ze naar allerlei verschillende aspecten. De verdraagzaamheid moet heel erg groot zijn bij zo’n hond net als de zin om te luisteren. Wat me ook meteen opviel is dat er staat dat bijna elk hondenras kan samenwonen met kinderen, zolang ze goed gesocialiseerd zijn. Met daarbij de kanttekening dat een beet van de hond erger is dan bij een andere hond. Dat zijn allemaal zaken om mee te nemen bij de keuzen van een hondenras.
Ik begin meteen met het allerbelangrijkste: Laat een hond nooit alleen met een kind.
Dat klinkt simpel maar ik kan me zo voorstellen dat het niet zo simpel is. Wat als je even heel vlug naar boven gaat om een raam dicht te doen? Wat als de pakjesman aan de deur staat? Je even naar het toilet gaat en je kind voor één keer niet meteen je komt vergezellen? Deze en nog veel meer situaties gebeuren meer dan je denkt. Als je een hond hebt moet je daar bij stilstaan. Dan moet je ofwel de hond met je meenemen ofwel je kind, of beide natuurlijk. Natuurlijk zijn er nog andere oplossingen zoals bijvoorbeeld een hondenbench waar je een knus huisje van kan maken voor je hond. Zoiezo is een plaatsje waar de hond “veilig” kan liggen een must. De kinderen moeten die ruimte respecteren en de hond met rust laten. Maar vertrouw er niet op dat ze dit respecteren als jij niet in de buurt bent.
Laat de kinderen dus niet alleen met de hond. Zorg ervoor dat ze de hond niet storen tijdens het eten of drinken. Laat ze ook niet ernaartoe kruipen of lopen als de hond in zijn veilige mand ligt. Schreeuwen en hard lopen in de buurt van een hond kan ook een trigger zijn. Zoiezo in het algemeen is de hond uitdagen geen goed plan! Je kan ze wel begeleid samen laten spelen, zorg er dan voor dat de hond naar het kind toe gaat en niet andersom. Sommige honden kunnen het ook fijn vinden om uit de hand van het kind te eten. Kinderen kunnen lekkere hapjes verstoppen voor de hond en de hond moet die dan zoeken.
De kinderen mogen de hond niet té hard knuffelen en al helemaal niet aan de poten of staart trekken. Als de kinderen dit toch doen en de hond reageert schattig wil dat niet zeggen dat de hond dit altijd fijn zal vinden. Als zijn grens overschreden zal worden kan hij evengoed uithalen naar je kind.
Zorg ervoor dat de hond niet alleen is met je kinderen, maar dat wist je al. Zorg ervoor dat de hond zich niet buitengesloten kan voelen. Als je aan het voorlezen bent voor je kind en de hond komt kijken, stuur hem dan niet weg. Beloon de hond als je kinderen erbij zijn. Als je de hond al hebt tijdens de zwangerschap kan je hem al een eigen veilige plaats geven, waar hij later dan naartoe kan gaan als hij rust van de kinderen nodig heeft. Borstel je hond regelmatig met een furminator zodat als je kind er in slaagt om toch op zijn staart te sabbelen er op zen minst niet al te veel haren in de mond belanden. Nouja, zoiezo is het leuker en gezonder als er minder haren in huis liggen!
Betrek je kinderen zoveel mogelijk in de opvoeding van de hond.
Ik vroeg zelf aan enkele kennissen met honden en kinderen met autisme wat hun ervaring was. Ik dacht echt dat velen positieve ervaringen zouden hebben. Je hoort toch altijd dat dieren een gunstige invloed hebben op kinderen met autisme. Maarja er zijn natuurlijk nog meer dieren dan honden alleen. Zoals ik al zei, elk kind, ook elk kind met autisme, is anders net zoals alle honden. Ik hoorde van die kennissen verschillende ervaringen! Het hangt echt heel erg af van je eigen kind of er een klik zal komen met een hond of niet. Dus ik zou zeggen, probeer het eens uit voordat je er eentje in huis haalt. Of zorg ervoor dat de hond ergens terecht kan mocht het blijken dat het niet werkt.
Tips en ervaringen van honden en kinderen zijn altijd welkom in de comments!
4 Comments
Mijn zoon 7 jaar heeft autisme/adhd. Na heel lang twijfelen is de knoop doorgehakt bij ons en kwam er een hond. Eerst gingen we voor een hond uit het asiel maar dan stelde ik me vooral de vragen: gaat deze hond wel het geweld en het geschreeuw aan kunnen van mijn 2 jongens…. en dat zag ik niet direct zitten..je weet uiteindelijk nooit welke bagage een hond uit het asiel meedraagt en zeker met mijn 2 heftige jongens zag ik dat niet goed komen. Dus gingen we voor een pup..maar welk ras? Na lang zoeken kwamen we uit bij de Labradoodle. Dat is een kruising tussen een labrador en een poedel en ook vond ik daar interessante artikels over dat ze heel goed overweg kunnen met kinderen met autisme. Vooral omdat ik zag dat dit ras specifiek goed overweg kon met kinderen met autisme kozen we dit ras want tussen kindvriendelijk zijn of kinderen met autisme aanvoelen zit toch een verschil . En zo geschiet…sinds donderdag zijn we eigenaar van een lieve Labradoodle. En het moet gezegd..mijn zoon had daarnet nog een uitbarsting…zonderde zich even af en kwam dan knuffelen bij zijn hond en kwam rustig terug..dus voorlopig gaat alles goed..
Ik hoor de laatste tijd vaker dat ouders van een kind met autisme een hond nemen als een soort therapie middel.
Wij hadden onze hond al voor we kinderen kregen. Onze zoon heeft autisme maar heeft niet perse een extreme klik met de hond. Hij is vooral gek van insecten etc.
Ik denk dat opgroeien met dieren voor alle kinderen goed kan zijn. Niet alleen om rustig te worden maar ook om verantwoordelijkheid te leren.
Mijn nichtje is dierenarts assistente en heeft jaren in een asiel gewerkt. Ze was erg goed in het matchen can dieren met mensen. Het ras speelt een rol, maar ook het karakter van de hond en zo….
Wij hadden vroeger een dwergpoedel. Mijn zus hield van hem (zij heeft autisme) lange wandelingen vonden ze beide geweldig. Hij kon zijn energie kwijt en mijn zus kon haar gedachten ordenen. Een poedel is ook enorm lief en leergierig. Mijn zus heeft hem toen enorm veel trucjes geleerd en tja zo’n hond is gewoon enorm leuk.