Je hoeft geen professionele fotograaf te zijn om selfies te nemen. Neem ze gewoon met je smartphone en een statief. Zonder statief kan ook, zet je smartphone bijvoorbeeld op een stapel boeken, wees creatief. Geen uitvluchten dus om niet meteen van start te gaan!
Om tekst op foto’s te plaatsen raad ik canva.com aan, daar kan je gratis al heel veel mee doen!
Contents
Kijk naar de lichtinval. Zoek een plaats in huis waar je veel natuurlijk licht hebt, bij een groot raam bijvoorbeeld.Het is doorgaans niet aan te raden om de foto te trekken naar de lichtbron toe. Nee, laat het licht op je gezicht/lichaam vallen. Als het gaat sta je diagonaal tegenover je lichtbron. Het is soms een beetje zoeken en experimenteren hoe het zit met de schaduwen die je daardoor krijgt. Dat is niet erg, het is een deel van de fun.Let erop dat het lichaamsdeel waar je de foto van neemt het meeste licht opvangt zodat het de aandacht trekt.
Let ook op de achtergrond. Sta je voor een lege muur of eerder voor een volle boekenkast? Beiden kan leuk zijn, maar denk er even over na op voorhand. Wat wil je? Wat zie jij graag?Mogelijke locaties binnen zijn bijvoorbeeld:
Props of andere accessoires kunnen vaak een meerwaarde zijn op een foto. Zowel om vast te houden als om de ruimte op te fleuren of de juiste sfeer te zetten.
Zorg ervoor dat je statief mooi stabiel staat en dat het beeld niet schots en scheef staat (tenzij je dat wil). Let op de horizontale lijnen en de verticale lijnen. Alternatieven voor een statief kan zijn: een berg dozen, boeken, … Ik gebruik heel graag deze ringlamp.
var bol_sitebar_v2={“id”:”bol_1665056482723″, “baseUrl”:”partner.bol.com”,”productId”:”9300000016149069″,”familyId”:””,”siteId”:”37420″,”target”:true,”rating”:false,”price”:true,”deliveryDescription”:false,”button”:true,”linkName”:”OLAF%20-%20Ringlamp%20-%20Tiktok%20lamp%20-%20Ringlight%20-%2010…”,”linkSubId”:”selfielove”};https://partner.bol.com/promotion/static/js/partnerProductlinkV2.js
Tegenwoordig zit er bijna overal een timer functie op. Maak daar gebruik van. Lekker makkelijk dus!Op de smartphone app “Open Camera” zit er naast een timer functie ook een repeat functie, daarin kan je instellen hoeveel foto’s hij moet nemen met x aantal tijd ertussen.Gebruik een stoel, teddybeer, … om op scherp te stellen en neem dan zijn plaats in. Bij een statief zit er ook vaak een afstandsbediening met bluetooth bij, ook handig om eens mee te experimenteren. Kijk eens hier.
var bol_sitebar_v2={“id”:”bol_1665056404610″, “baseUrl”:”partner.bol.com”,”productId”:”9200000128237036″,”familyId”:””,”siteId”:”37420″,”target”:true,”rating”:false,”price”:true,”deliveryDescription”:false,”button”:true,”linkName”:”Bluetooth%20remote%20shutter%20afstandsbediening%20voo…”,”linkSubId”:”selfielove”};https://partner.bol.com/promotion/static/js/partnerProductlinkV2.js
Zorg voordat je begint dat de camera instelling qua omgeving/lichtkleur goed staat. Dus neem je de foto binnen kies dan voor het huisje of de lamp, neem je de foto in de zon kies voor het zonnetje, … dat maakt heel veel uit voor de foto en de kleuren dat je erop ziet.
Trek in RAW of in het grootste formaat beschikbaar, zeker als je daarna de foto wil nabewerken.
Als je wat verder wil gaan kan je er op letten dat hetgeen je onder de aandacht wil brengen op een derde-lijn of liefst nog op een kruising van twee lijntjes valt. Zie voorbeelden, zet daarvoor het raster aan op je smartphone/fototoestel en kies voor “regel van derden” of “guldensnede”.
Het nabewerken van de foto zou ik persoonlijk zelf doen in de gratis Lightroom app. Daar kan je spelen met het licht, contrast, … Wees voorzichtig met de aanpassingen – overdrijf niet.
Wat ik meestal aanpas: