Contents
Dit is de kern van Selfie Love. Dit is waar het allemaal begint!
Van selfie tot self love.
Ontdek de kracht van selfies om je self love te doen groeien.
Een selfie is een gefotografeerd zelfportret.
Voor er fototoestellen bestonden deden mensen aan zelf-schilderijen. De vroegst geschilderde zelfportretten bestaan al van voor 1400 (voordat er goede spiegels waren was dit heel moeilijk).
In 1394 portretteerde Herman Maelwael zich. Dit zou mogelijks het oudste zelfportret zijn dat terug gevonden werd. Meer erover lezen kan hier: historiek.net
Het oudste en bekendste fotografische zelfportret werd gemaakt in 1839 door de amateurfotograaf Robert Cornelius uit Philadelphia.
In 1909 werd de allereerste handheld selfie gemaakt door Joseph Byron. Hij stond op het dak van zijn fotostudio en moest de camera met twee handen vasthouden omdat deze te zwaar was. 11 jaar later, in 1920, nam hij op dezelfde wijze een groepsportret. Meer lezen over Joseph Byron kan hier: Wikipedia.
De eerste keer dat het woord selfies verscheen was in 2002. Op 13 september 2002 postte een jonge Australiër een selfie van zijn bebloede lip. Toen was ik, Sofie, 17 jaar oud. Een jonkie.
In 2013 werd zowel in Vlaanderen, Nederland en Engeland het woord selfie uitgeroepen tot het woord van het jaar. Het woord werd ook toegevoegd aan het Oxford English Dictionary.
Er werd in de University of Toronto een onderzoek gedaan bij 198 studenten. 100 Van deze studenten maakten regelmatig selfies. Ze werden alle 198 gevraagd om te poseren voor een fotograaf en om zelf selfies te nemen. Daarna moesten ze beide soorten foto’s beoordelen en inschatten hoe hun social media vrienden er op zouden reageren.
Het was opvallend dat de selfies daarin absolute voorsprong hadden. Ze vonden zichzelf meer aantrekkelijker in selfies dan in de foto’s genomen door de aparte fotograaf. Voor buitenstaanders is dat wel niet altijd zo. Maar dat maakt hier niet uit, het gaat erom dat selfies goed werken om je lichaam en uiterlijk te accepteren. De rest komt later er bij!
Het onderzoek kan je hier lezen: Selfie Indulgence: Self-Favoring Biases in Perceptions of Selfies
Er werd een kleinschalig onderzoek gedaan met dagelijks selfies nemen van jezelf waarop je lacht. Bij een deel van de test personen werd hun humeur en zelfbeeld verbeterd. Ze gingen frequenter gaan lachen en begonnen zichzelf liever te zien.
Met behulp van bevindingen uit de positieve psychologie hebben we een onderzoek van 4 weken met 41 deelnemers ontworpen en uitgevoerd. De deelnemers kregen de opdracht om elke dag één foto te maken in een van de volgende drie omstandigheden: een selfie-foto met een lachende uitdrukking, een foto van iets dat zichzelf gelukkig zou maken en een foto van iets dat een ander gelukkig zou maken.
Na 3 weken nam het positieve affect van de deelnemers in alle omstandigheden toe. Degenen die foto’s namen om anderen gelukkig te maken, raakten veel minder opgewonden. Kwalitatieve resultaten toonden aan dat degenen in de selfiegroep in de loop van de tijd veranderingen in hun glimlach waarnamen; de groep die foto’s nam om hun eigen affect te verbeteren, werd meer reflectief en degenen die foto’s voor anderen maakten, ontdekten dat contact maken met familieleden en vrienden stress verlichtte.
Gemiddeld gezien kan je 22% blijer worden van regelmatig een lachende selfie te nemen van jezelf.
Het onderzoek kan je hier lezen: Promoting positive affect through smartphone photography
In het begin nam ik selfies om me mooi te voelen, om deze op instagram te plaatsen en van anderen te horen hoe mooi ik wel niet ben. Ik deed er alles aan om mijn selfie zo mainstream mogelijk te maken. Met welke hoek leek ik zo normaal – en zo dun – mogelijk?
Maar het veranderde. Ik ging van selfies nemen voor anderen naar selfies nemen voor mezelf. Het ene sluit het andere niet uit, de positieve en bemoedigende reacties op mijn badpakken foto had ik nodig om er verder mee te gaan. Na elke nieuwe selfie deed ik het een stukje meer voor mezelf en een stukje minder voor anderen.
Ik nam niet enkel meer foto’s om mezelf mooi op beeld vast te leggen. Ik nam nu ook foto’s van hoe ik écht ben. Met mijn dikke benen, bultjes en striemen er op. Ik oefende radicale self love – selfie love – uit zonder dat ik het wist! Doorheen al mijn self love selfies leerde ik mijn lichaam, zoals het is, echt te zien én te aanvaarden. Meer zelfs, ik leerde ervan te houden.
Een selfie heb je volledig zelf in de hand. Een ideale tool dus om op je eigen tempo en eigen wil je zelf liefde te ontwikkelen. Geef jezelf de tijd, maar doe het!
Our unapologetic embrace of our bodies gives others permission to unapologetically embrace theirs.
Selfies kunnen zeker kwaad doen op social media – maar kan je daar ooit helemaal goed doen?
Ik wil hier zeker ook even aanhalen dat selfies ook enorm positief kunnen zijn. Ook voor jonge mensen op social media.
Je vindt dingen leuker en mooier hoe meer je ermee in aanraking komt. Omdat wij onszelf meestal zien in spiegelbeeld (als we al echt kijken naar onszelf) is het enorm wennen om onszelf te zien op een foto. Dat kan je natuurlijk makkelijk omdraaien door regelmatig selfies te nemen! Kijk naar jezelf. Enkel door jezelf veel écht te zien ga je jezelf kunnen aanvaarden.
Let op: Sommige apps tonen selfies zoals je jezelf ziet in de spiegel.
In Selfie Love kan je tips vinden hoe je een self love selfie neemt, maar in feite maakt dat allemaal niet zoveel uit. Het gaat om het nemen van de selfie. Om het in handen nemen van hoe jij op de selfie staat. Wat je ziet van jezelf, hoe je het ziet, welke kleding je wel of niet draagt, … Representatie zien in de media is heel krachtig voor je eigen body confidence maar selfies nemen steekt daar nog eens extra bovenuit! Wees je eigen representatie.
Opgepast: Het nemen van selfies kan je leven grondig veranderen. Je kan erdoor liever worden voor jezelf én met andere ogen naar je lichaam kijken! Je kan jezelf zo opnieuw leren kennen op een positieve manier. Uiteindelijk krijg je meer zelfvertrouwen en ga je dat helemaal gaan uitstralen!
“Er werd met een steekproef van chineese vrouwen aangetoond dat het plaatsen van selfies significant en positief gerelateerd was aan zelfrespect.”
–Onderzoek gepubliceerd in het Journal of Health Psychology