Hoe je meer NEE leert zeggen

Contents

Nee leren zeggen is key om meer ja te kunnen zeggen tegen wat je écht wil.
Wil je echt volop leven zoals jij het wilt – en dat wil niet zeggen dat je niet goed moet zijn voor andere mensen – dan moet je leren nee zeggen.
Dat is zeker in het begin niet gemakkelijk, maar ook jij kan daar komen!

People Pleasen

People pleasen is één van de redenen waarom nee zeggen niet fijn is. We willen mensen niet teleurstellen en we zijn bang voor hun reactie op een nee.
Als je een echte people pleaser bent dan ga je heel vaak over je grenzen heen. Je zal alles doen voor anderen ten koste van jezelf. Je zet anderen continue boven je eigen grenzen en waarden. Als er dan iets misloopt dan geef je ook jezelf de schuld van alles. Je wil altijd continue goed doen voor alles en iedereen. Nee zeggen of grenzen stellen is absoluut geen optie voor jou.

Dit is helaas niet leefbaar en trekt je zelfliefde enorm naar beneden. Ja, je mag goed doen voor anderen. Mensen helpen en naar mensen luisteren kan ik alleen maar aanmoedigen, enkel niet als het gaat ten koste van je eigen grenzen en gezondheid. Het is van een immens belang om vanaf nu te gaan voelen waar je eigen grenzen liggen én deze dan ook respecteren. Geloof me, dat zal andere mensen ook ten goede komen, het is niet egoïstisch maar noodzakelijk.

Nee zeggen is grenzen stellen

Nee zeggen gaat om zoveel meer dan enkel zeggen “Nee, dat doe ik niet.”
Nee zeggen gebruik je ook om je eigen grenzen aan te geven.
In onderstaande situaties moet je duidelijk je eigen grenzen aangeven:

  1. Iemand wil misbruik van je maken
  2. Iemand neemt altijd maar van je en geeft bijna niets terug
  3. Iemand begrijpt je verkeerd en jij hebt geen zin om verder uitleg te geven omdat het niets zal uithalen
  4. Iemand snuistert in je privé zaken en jij wil dit niet
  5. Iemand maakt een wedstrijd van iets dat geen wedstrijd moet zijn
  6. Iemand wil roddelen over iemand anders en jij wil daar niet aan meedoen
  7. …..

Kortom je gaat nee zeggen, grenzen stellen, bij alles waar jij niet achterstaat. Je kan pas volop heerlijk gaan leven als je die vervelende zaken uit je leven haalt. Het is niet makkelijk want je hebt niet in de hand wat andere mensen met jou gaan doen of tegen jou zeggen of aan je vragen. Je hebt wel in de hand hoe je daarmee om gaat. Je gaat leren je grenzen te zetten en deze ook te respecteren.

Hoe je grenzen stelt

  1. Het is belangrijk dat je een grens aangeeft terwijl je zelf kalm kan zijn. Dat kan voor of na een bepaalde situatie zijn, kies daarvoor je moment maar doe het wel.
  2. Je moet het voor jezelf duidelijk hebben dat die grens echt belangrijk is voor jou. Het maakt niet uit wat de andere ervan vindt. Jouw grens is belangrijk, hoe klein of belachelijk het kan zijn voor de andere.
  3. Hoe de andere reageert maakt geen verschil. Jij hebt je grens aangegeven, blijf erbij – ze is belangrijk want jij bent belangrijk. Je hoeft je niet uitgebreid te verantwoorden.
  4. Als je een grens stelt kan je ook nadenken of je er consequenties kan aan vasthangen indien nodig. Deze kan je ook  op voorhand communiceren.

Een goede en duidelijke grens is belangrijk. Communiceer duidelijk en met je gewone stem (niet roepen, niet fluisteren). Je bent best zo direct mogelijk, draai niet rond de pot.

Voorbeelden van grenzen:

  1. Ik wil niet dat je praat over mijn lichaam en wat ik eet. Als dit nog gebeurt dan vertrek ik of ik kom minder op bezoek.
  2. Je hebt mijn huissleutel om binnen te komen als we niet thuis zijn. Ik wil dat je aanbelt in het weekend zodat wij je kunnen binnenlaten. Als dit niet lukt dan gaan we de sleutel terugvragen.
  3. Wat ik aandoe van kleding is mijn eigen keuze, ik wil jou mening daarover niet meer.
  4. Ik vind het heel fijn dat je bezorgd bent maar ik ben een volwassen vrouw en ik kan mijn eigen beslissingen maken.
  5. Ik apprecieer je bezorgdheid, als ik raad nodig heb dan zal ik dit vragen aan je. In tussentijd wil ik mijn eigen beslissingen nemen.
  6. Ik zou het fijn vinden als je onze gesprekken tussen ons kan houden. Als dit niet lukt dan zal ik geen persoonlijke zaken meer delen uit mijn leven.

Hoe je nee kan zeggen

Naast je grenzen respecteren zal je ook situaties tegenkomen waarop je letterlijk nee kan zeggen. Je zal niet overal nee op zeggen natuurlijk. Dat hoeft niet. Het is wel uitermate belangrijk dat je nee zegt op zaken waar je echt niet achterstaat of dat je eigen rust en zelfliefde in de weg staat.

Als iemand iets aan je vraagt kan je dus gewoon zeggen: “Nee, ik heb geen zin.” of “Nee, ik heb hier geen tijd voor .” of “Nee, ik wil dit niet doen.”

Dat kan misschien moeilijk zijn om zo direct te zijn. De nee kan je ook op deze manieren zeggen:

  1. Sorry, hier heb ik echt geen tijd voor.
  2. Dit weekend heb ik al andere plannen, ik zal dus niet aanwezig kunnen zijn.
  3. Oh dat klinkt leuk maar ik kan niet.
  4. Mijn agenda is al overvol, dit kan er niet meer bij.
  5. Helaas heb ik hier geen tijd voor, hopelijk kan je iemand anders vinden.
  6. Jammer maar dit lukt voor mij nu niet. Veel succes.

Hier is oefenen key. Oefenen, oefenen en oefenen.