Wij zijn ooit met een dergelijke kalender begonnen doordat onze oudste zoon autisme heeft en echt nood heeft aan visualisatie en grip op dingen.

Jaarkalender 2019

Deze is net zoals voorbije jaren opnieuw te koop. Het is een heel handige kalender van het formaat A3. Je kan de kalender ophangen aan een prikbord, magneetbord, tegen de muur of ergens neerleggen of tegen laten leunen. De kalender is geplastificeerd wat ervoor zorgt dat hij waterbestendig en stevig is maar het leukste daaraan is dat je er op kan schrijven of tekenen met white board stiften. Bij een kalender worden er trouwens 3 stiften bijgeleverd. Nieuw dit jaar is het grote stickerblad! Dit jaar zit er een stickerblad bij met heel veel gekleurde stickers maar ook symbooltjes. Er zijn symbooltjes voorzien voor de feestdagen, seizoenen, verjaardagen, feestjes, reizen en nog veel meer. Je kan zelf kiezen wat je waar hangt!

Jaarkalender 2018 Mama ABC Blog

Wij letten erop dat de kalender niet te vol komt te hangen, bij ons hangen er de seizoenen, verjaardagen van ons gezin, de feestdagen en de reizen op. De schoolvakantie’s en andere verlofdagen voor de kinderen duiden wij aan met een gekleurde sticker.

Zo zien wij heel makkelijk en werkelijk in één oogopslag hoe lang het nog duurt tot aan de vakantie, de reis of de eerstvolgende jarige. Ook de kinderen zijn er heel vlug weg mee. Toen we voor het eerst een dergelijke kalender hadden moesten ze even wennen aan het denken en aflezen in kolommen maar eens ze dat doorhadden vinden ze er heel vlug op wat ze willen weten.

Jaarkalender 2018 Mama ABC Blog

Zo tellen ze ook af naar hun eigen verjaardag of bijvoorbeeld naar de Sint. Zelf hangen wij er ook nog op wanneer wij onze frituurolie moeten verversen, alles kan dus! Je maakt hem zo persoonlijk als je zelf wenst.

De jaarkalender 2019 kan je via mijn webshop kopen.

Wat is dat zo’n jaarkalender

Het is een A3 formaat kalender waar het volledige jaar opstaat. In dit geval gaat het om het jaar 2019. Bij ons hangt de jaarkalender in de keuken. Goed zichtbaar vanaf de eettafel en toch niet zo te erg in het zicht dat het stoort. Niet dat dat kwaad kan natuurlijk, het is een mooie kalender geworden dit jaar.

Hoe werkt de kalender

De maanden allemaal naast elkaar, de dagen staan verticaal. Dat maakt dat je heel vlug kan zien waar in het jaar je zit, zowel in maanden als in weken. De weken zijn heel duidelijk omdat de weekenden aangeduid zijn met een andere kleur. Onze kalender hangt op een prikbord en wij werken met een prikker om de maand en de dag aan te duiden.

Doordat de kalender geplastificeerd is kan je dat ook aanduiden met (whiteboard) stift. Dan kan je een pijltje of andere aanduiding tekenen boven de maand. De dagen kan je naar hartenlust doorkruisen.

Je kan er ook voor kiezen om de kalender op een magneetbord of gewoon op de muur zelf hangen. Dit staat volledig vrij, gebruik wat je hebt!

Extra handig aan deze vorm

Het handige is dat de kalender flexibel is. Je kan kiezen waar je de kalender ophangt of gewoon los gebruiken.

Je kan erop tekenen of schrijven met whiteboard stift en terug uitgeven. Permanente stift werkt natuurlijk ook.

Wij werken met stickers om de feestdagen aan te duiden. De seizoenen en verjaardagen duiden we ook op die manier aan. Heel tof en handig.

De vakanties en andere vrije dagen (geen school) duiden we aan met ronde stickers. Voorlopig hangen er witte op maar ik denk deze in te kleuren met grijs potlood of eraf te doen en gekleurde op te hangen. De witte zijn zeker zichtbaar maar ik zie dat graag goed vanop een afstand en nu is dat wat minder. Want dat vind ik écht handigste aan zo’n jaarkalender. Ik kan vanaf de eettafel heel makkelijk zien hoe lang het nog duurt voor de eerstvolgende schoolvakantie. Dat is zo makkelijk te tellen door de structuur van weekenden en maanden die zo duidelijk weergegeven is.

Aftellen met de kalender

Zoals ik al zei, het is een handige kalender om mee af te tellen. Natuurlijk is een aparte aftelkalender voor bepaalde gelegenheden wel fijn. Maar als onze oudste zoon in maart zichzelf afvraagt hoelang het nog duurt tot zijn verjaardag. Dan ga ik echt geen aftelkalender maken tot eind september. Nee, dan kijken we samen naar de kalender. Daar zien we heel makkelijk hoe lang het nog is van “vandaag” tot aan zijn verjaardag. Dit hetzelfde met vakanties, op reis gaan, sinterklaas en andere belangrijke of spannende dagen.

Waarom gebruiken wij dat

Wel, onze oudste zoon heeft autisme en nood aan overzicht. Jaren terug kreeg ik de tip van andere mama’s met een kind met autisme voor een dergelijke kalender. Algauw ging ik zelf aan de slag om eentje te maken. Ik vind dat wel leuk om te doen dus waarom niet. Toch had ik enkele bedenkingen, het leek me klein per dag. Vooral omdat ik wel wou aanduiden wanneer iemand jarig was, de feestdagen en misschien wel andere belangrijke gebeurtenissen. Ik had schrik dat het te klein zou zijn, niet duidelijk genoeg en dus werk voor niets.

Je kan wel al raden dat het wel goedgekeurd werd. Anders zou het bij dat ene jaar gebleven zijn. De kalender bevalt ons heel erg goed. Onze zoon krijgt er een beter inzicht door in het jaar. Ook de rest van het gezin geniet daarvan.

Kalender 2019 kopen

De kalender voor 2019 is nu te koop bij bol.com, klik hier.

There are 6 comments Reageer!

Comments are closed.